Owsiana dieta

Jest w nich bardzo mało kalorii, jeszcze mniej witamin, Trochę mikroelementów. Nie są najsmaczniejsze, a mimo to jedzą je ludzie we wszystkich cywilizowanych krajach. Szczególnie ci, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
/ 05.12.2008 13:38

Jest w nich bardzo mało kalorii, jeszcze mniej witamin, trochę mikroelementów. Nie są najsmaczniejsze, a mimo to jedzą je ludzie we wszystkich cywilizowanych krajach. Szczególnie ci, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Sprawdź: Kalkulator wagi idealnej

Owsiane otręby – w swej najczystszej, klasycznej postaci – są po prostu odpadkami powstającymi przy wytwarzaniu karmy dla zwierząt. Za to przetworzone na płatki stają się dietetycznym pożywieniem, zalecanym osobom chcącym utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Owsiana dieta

W 100 gramach płatków owsianych jest tylko 60 kalorii, trochę błonnika, żelaza, cynku i potasu. Prawie nie ma witamin. Uważa się, że zjadanie codziennie 2 łyżeczek otrąb (zalanych chudym mlekiem) może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu o 10 procent. Owies pomaga też ustabilizować poziom cukru we krwi i – jak twierdzą niektórzy naukowcy – ma działanie przeciwnowotworowe.
Dietetycy zalecają jedzenie potraw z otrębami owsianymi dwa razy dziennie. Na śniadanie – owsiankę, na kolację - np. owsiane bułeczki. Ponieważ płatki mają działanie zasadotwórcze i sprzyjają gromadzeniu się szczawianów wapnia, powinno się je jeść w towarzystwie mleka. Najlepiej chudego.

Twórcą płatków owsianych jest Amerykanin, Henry Perky z Kolorado. Ponoć cierpiał na uporczywą czkawkę i od podobnego jak on nieszczęśliwca dowiedział się przypadkiem, że dolegliwość tę łagodzi jedzenie gotowanego owsa zalanego mlekiem. Perły poszatkował owies, by był bardziej „zjadliwy” i tak w 1893 roku powstały otręby dla ludzi. Potem dr Jon Kellogg wymyślił sposób ich preparowania na płatki, robiąc na tym wynalazku majątek i rozsławiając swoje nazwisko. Wielkim entuzjastą otrębów był dr Andersen ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kentucky, który zjadał tygodniowo po 35 porcji płatków i badał poziom cholesterolu. Po 10 latach badań oznajmił: „Jestem pierwszym człowiekiem, który wiedział, że trzeba jeść otręby owsiane, by obniżyć poziom cholesterolu”.
 

Dowiedz się więcej o płatkach owsianych na naszym forum medycznym.

ek
źródło: MWmedia

Redakcja poleca

REKLAMA