Siły tworów natury są nieocenione – o tym wiadomo już od lat. Coraz chętniej powraca się do wzmacniania i leczenia organizmu z wykorzystaniem właśnie naturalnych metod i potęgi roślin. Ich niezwykłe, skuteczne właściwości pozwalają na szerokie spektrum zastosowania. Jedną z roślin szeroko wykorzystywaną w różnych dziedzinach, jest Muira puama. Czym jest? Jakie ma zastosowanie?
Czym jest Muira puama?
Muira puama, znana także jako Drzewo Potencji, to roślina występująca przede wszystkim w Południowej Afryce. Nazwa wzięła się od właściwości wspomagających walkę z problemami natury erotycznej. Właściwości Muira puama wykorzystywane były już przed laty przez Indian, w leczeniu problemów z potencją oraz wzmacniania organizmu. Co ciekawe, zastosowanie w leczeniu zaburzeń seksualnych znajduje zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, po dziś dzień.
Zastosowanie Muira puama
Pozytywny wpływ na popęd seksualny to nie jedyna cecha tej rośliny – działa ona wspomagająco także na układ nerwowy, łagodząc reakcje na stres, a także uspokajając nerwy. Wskazuje się również na pozytywny wpływ Muira puama w leczeniu depresji, a także problemów z układem pokarmowym, reumatyzmu czy astmy. Roślina ta wykazuje również właściwości wzmacniające wydajność fizyczną organizmu, co jest niezwykle przydatne dla osób uprawiających sport. Warto więc mieć ją w swojej szafce obok ziół na odchudzanie – połączenie działania Muira puama z ziołami oczyszczającymi może znacznie usprawnić proces zrzucania zbędnych kilogramów. Jest często wykorzystywana jako naturalny środek redukujący zmęczenie oraz stymulujący pracę mózgu. Badania wskazują na wspieranie funkcji poznawczych w stosunkowo niedługim czasie – nawet po kilkunastu dni stosowania. Dodatkowo, przez redukcję stresu, Muira puama wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
W jakiej postaci spożywać Muira puama?
Roślina ta dostępna jest w postaci tabletek bądź sproszkowanej kory. Trzeba pamiętać o tym, że jej działanie jest skuteczne w rekomendowanych dawkach i nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Sproszkowaną korę lub korzenie Muira puama należy zalać szklanką wody i gotować przez około 15 minut, a następnie gotowy wywar odstawić na 5 minut i spożywać po odcedzeniu.
Warto przeczytać także:
Co na co dzień wspomaga pracę mózgu?
Pomóż swojemu mózgowi i nakarm go! Codzienna dieta dla mózgu!
Zjada cię stres? Poznaj kilka szybkich i skutecznych technik jego redukcji!