Czym zastąpić tradycyjnego schabowego? Warzywami. Kotlety z nich są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie.
Kotlety z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na sitku na ok. 1/2 godz. Odcisnąć sok, wymieszać z tartą bułką, jajkami i przyprawami. Z masy uformować niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Kotlety ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajo
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować. Ugotowane ziemniaki, rozgnieść tłuczkiem i odstawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na odrobinie oleju. Do miski przełożyć ziemniaki, cebulę, wbić jajo, dodać mąkę i wymieszać. Masę ziemniaczaną przyprawić do smaku. Rozgrzać olej na patelni. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Kotlety marchewkowe
Składniki:
- 8 marchewek
- 2 jajka,
- cebula,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa i posiekaną natkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety z mrożonki
Składniki:
- opakowanie dowolnej mieszanki warzywnej mrożonej
- 100g żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.Zimn miksujemy dodajemy jajko, starty na drobnych oczkach żółty ser, przyprawy i bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.