Jak uniknąć efektu jo-jo

Kerry Katona fot. ONS
Pomyślnie przeszłaś kolejną dietę, ale piękną figurą znów cieszysz się zaledwie kilka miesięcy? Chyba coś jest nie tak! Spróbujemy odpowiedzieć co.
/ 07.07.2010 07:20
Kerry Katona fot. ONS
Trzymaj się tych zasad!

UNIKAJ BŁYSKAWICZNYCH DIET ODCHUDZAJĄCYCH.
Im bardziej rozciągnięta jest w czasie batalia o szczupłą sylwetkę, tym trwalszy efekt. Liczne badania potwierdziły, że osoby, które odchudzały się przez rok (i dłużej), tracąc 0,5–1 kg miesięcznie, rzadko doświadczają efektu jo-jo.

JEDZ CZĘŚCIEJ, ALE MNIEJSZE PORCJE.
Jeśli zjesz dwudaniowy obiad, żołądek długo będzie walczył z taką ilością pokarmu. Trawienie przebiega najsprawniej, gdy objętość posiłku wynosi ok. 250 ml (tyle mieści się w szklance). Dlatego jedz często, ale mało. Najlepiej 5–6 skromnych posiłków dziennie co 3 godziny.

NIE WRACAJ DO STARYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH.
Większość osób po zakończeniu diety rzuca się na niezdrowe jedzenie jak wygłodniały zwierz. To błąd! Zdecydowanie lepiej jest stopniowo wprowadzać do swego menu nowe produkty, powoli zwiększać kaloryczność posiłków i obserwować wagę. Jeśli tylko zaczniesz tyć, ponownie ogranicz słodycze i węglowodany.

RUSZAJ SIĘ.
Utrzymanie zgrabnej sylwetki bardzo ułatwia aktywność fizyczna. Najlepiej uprawiać gimnastykę lub jakiś sport. Taki, jaki najbardziej lubisz. Wystarczy trening raz w tygodniu i obowiązkowo codzienny spacer w szybszym tempie.

NIE STOSUJ GŁODÓWEK.
Bo organizm zaczyna wariować. Po jednodniowej głodówce znów rzucisz się na jedzenie. To samo dotyczy diet jednoskładnikowych.

NIE PODJADAJ.
Nie jest usprawiedliwieniem, że to tylko mały batonik. Jeśli masz chęć na przekąskę, niech to będzie miseczka surówki, kilka orzechów czy suszonych owoców.

POSTAW NA BŁONNIK.
Ma właściwości sycące i reguluje przemianę materii. Im większa różnorodność spożywanego błonnika, tym lepsze trawienie. Błonnik znajdziesz w sałacie, razowym chlebie, muesli, owocach i warzywach.

UZBRÓJ SIĘ W CIERPLIWOŚĆ.
By ciało zaakceptowało zmianę nawyków żywieniowych, potrzeba około dwóch miesięcy, a na ich utrwalenie kolejnych sześciu. Przez ten czas powinnaś odżywiać się mądrze, wybierać białe mięsa (kurczak, indyk) i ryby, ograniczyć tłuszcze zwierzęce, sięgać po pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, otręby pszenne, płatki owsiane.

JEDZ ŚNIADANIA.
Nie pomijaj śniadania: badania potwierdzają, że obfite śniadanie zjedzone do godziny po przebudzeniu hamuje napady głodu w ciągu dnia.

POD KONTROLĄ LEKARZA.
Nie każdy powinien odchudzać się na własną rękę. Czasem należy robić to pod opieką lekarza. Wskazaniem są choroby przewlekłe: cukrzyca, jaskra, kamica żółciowa, choroba serca, nerek, wątroby, tarczycy. To samo dotyczy osób, które regularnie przyjmują jakieś leki, chcą schudnąć ponad 10 kilogramów lub nie skończyły jeszcze 21. roku życia.

Redakcja poleca

REKLAMA