Konsumpcja herbaty zielonej została skojarzona z mniejszym ryzykiem wystąpienia takich nowotworów jak: jajnika, jamy ustnej, żołądka, prostaty, jelita grubego

Herbata zielona

W każdej sekundzie parzy się jej piętnaście tysięcy filiżanek. Każdy mieszkaniec Ziemi wypija średnio około stu porcji tego napoju rocznie. Jeśli zadajecie sobie pytanie, którą herbatę wybrać - czarną czy zieloną - to zdecydowanie namawiam do picia tej drugiej.
/ 04.01.2010 08:38
Konsumpcja herbaty zielonej została skojarzona z mniejszym ryzykiem wystąpienia takich nowotworów jak: jajnika, jamy ustnej, żołądka, prostaty, jelita grubego

Zielona najlepsza

W czasie fermentacji, której poddaje się herbatę czarną, następuje utlenianie obecnych w liściach polifenoli i powstanie czarnych barwników (teaflawin). Przemiana ta ma niezwykle poważne konsekwencje w profilaktyce przeciwrakowej, gdyż polifenole, które uważane są za substancje przeciwdziałające powstawaniu nowotworów w czasie procesu suszenia zostają wyeliminowane.

Zobacz także: Jaką herbatę wybrać?

Herbata zielona w przeciwieństwie do czarnej jest wytwarzana ze świeżych liści traktowanych parą wodną lub suszonych w podwyższonej temperaturze, aby zapobiec utlenieniu. Głównym przedstawicielem substancji antyrakowych występujących w liściach zielonej herbaty jest 3-galusan epigalokatechiny (EGCG). Ilość polifenoli w esencji herbacianej uzależniona jest od czasu parzenia, składu i pochodzenie mieszanki. Znacznie wyższy poziom katechin odnotowuje się w herbatach japońskich niż w chińskich, dlatego należy je parzyć od 8 do 10 minut. Konsumpcja herbaty zielonej została skojarzona z mniejszym ryzykiem wystąpienia takich nowotworów jak: jajnika, jamy ustnej, żołądka, prostaty, jelita grubego. Zalecana ilość spożycia herbaty wynosi nie więcej niż trzy filiżanki dziennie.

Właściwości zdrowotne

Istnieją dowody, iż herbata cechuje się również właściwościami przeciwzakrzepowymi. Katechiny (barwnik herbaty zielonej i czarnej) występujące w herbacianych liściach zabezpieczają tętnice przed wystąpieniem zmian miażdżycowych poprzez zapobieganie aktywizacji i zlepianiu się płytek krwi oraz wzmacnianiu zdolności rozpuszczania skrzepów i zmniejszaniu odkładania się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Wysokie stężenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w zielonej herbacie chroni nie tylko tętnice przed uszkodzeniami, ale także zmniejsza o 50% ryzyko udaru mózgu, jak dowiodła czteroletnia obserwacja grupy 6000 Japonek, które spożywały co najmniej pięć filiżanek tego naparu.

Zielona herbata posiada także cechy odprężające, poprawiające koncentrację, gdyż w 140 ml zawiera od 30 do 60 mg kofeiny, dzięki czemu dłużej funkcjonuje w organizmie w porównaniu do kawy, która w tej samej objętości charakteryzuje się wyższą zawartością tego składnika: 115 mg (kawa z ekspresu), 80 mg (parzona), 65 mg (instant), działa szybko ale krótko.

100 g herbaty zawiera:

Składnik

Ilość

Sód

11 mg

Potas

16 mg

Wapń

5 mg

Fosfor

1 mg

Magnez

2 mg

Żelazo

0,1 mg

Cynk

0,07 mg

Mangan

0,34 mg

Jod

1 μg

Ryboflawina (witamina B2)

0,01 mg

Niacyna (witamina B3)

0,1 mg

Foliany

5 μg

Zobacz także: Jakie są zalety picia kawy?