Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż w dużej mierze zależy to od rodzaju konsumowanego produktu. Większość dostępnych dań gotowych może doprowadzić do rozwoju otyłości.
Według badań naukowców z Północnej Karoliny u osób spożywających tego typu produkty ryzyko otyłości wzrasta 3-krotnie. Winny jest za to głównie glutaminian sodu zwany wzmacniaczem smaku.
Zobacz również: Jak zdrowo jeść w pracy?
Przeprowadzone w chińskiej wiosce badania na 760 osobach potwierdzają, że im więcej glutaminianu sodu dodawano do potraw, tym ludzie mieli coraz większe problemy z nadwagą.Oprócz tego składnika w daniach gotowych występują znaczne ilości tłuszczów nasyconych trans, które nie tylko prowadzą do otyłości, ale również przyczyniają się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dania gotowe nie są zbyt sycącymi posiłkami, co powoduje, że po krótkim czasie od ich konsumpcji zaczynamy odczuwać głód i sięgamy po kolejne produkty spożywcze.
Występują jednak na rynku również produkty sproszkowane przeznaczone specjalnie dla osób odchudzających się. Mają one niski indeks glikemiczny, zawierają obniżone ilości tłuszczu i węglowodanów. Mogą jednak doprowadzić do efektu jo-jo i wyniszczenia organizmu.
Zobacz również: Co robić, aby nie podjadać?
Dlatego też chcą utrzymać prawidłową masę ciała bądź zgubić zbędne kilogramy starajmy się nie sięgać po dania z paczki. Zwolnijmy trochę tempo życia i przygotowujmy samodzielnie pełnowartościowe, zdrowsze posiłki. Pozwoli to nam zachować zdrowie na dłużej.