Frytki - jeść czy nie jeść?

Któż z nas nie lubi frytek? Najbardziej smakują lekko posolone, z dodatkiem ketchupu lub w towarzystwie różnych sosów i dipów. Choć ciężko zaliczyć frytki do produktów niskokalorycznych, od lat cieszą się ogromna popularnością. Jeśli bardzo lubimy frytki, nie odmawiajmy sobie przyjemności ich jedzenia, ale róbmy to z głową i ze świadomością, jakie skutki może mieć ich nadmierne spożycie.
/ 20.11.2012 11:42
Frytki

Co nieco o frytkach

Rynek oferuje szeroki wybór frytek mrożonych. Mamy więc frytki proste, karbowane, super długie lub extra cienkie. Ważne, aby przechowywać je przed przygotowaniem w temperaturze - 18°C, gdyż jest to produkt głęboko mrożony. Frytki produkowane są zwykle ze świeżych ziemniaków, w przypadku produktów gorszej jakości stosuje się susz ziemniaczany. W procesie technologicznym frytki są wstępnie podsmażane i szybko zamrażane. Większość zawiera już dodatek oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego) w ilości ok. 10%. Dzięki temu mamy możliwość przygotowania frytek w piekarniku bez dodatku tłuszczu, co znacznie obniża ich kaloryczność. Warto jest  zapoznać się z informacją umieszczoną przez producenta na opakowaniu, dotyczącą sposobu przygotowania danych frytek. Niektóre frytki nadają się do przyrządzenie jedynie we frytkownicy i w piekarniku, a część można również usmażyć na patelni.

Zobacz też: Walka z kaloriami: Jak spalić duże frytki?

Najzdrowiej przygotować frytki w piekarniku, gdyż jak wspomniano wcześniej nie trzeba dodawać do nich oleju podczas pieczenia. Przygotowując frytki zarówno na patelni jak i frytkownicy, jesteśmy zmuszeni dodać olej do ich przygotowania, przez co stają się bardziej kaloryczne. Na szczęście, na rynku obecne są już nowoczesne frytkownice pozwalające na przygotowanie frytek w niewielkiej ilości tłuszczu. W takim urządzeniu możemy przygotować nawet kilogram frytek, wykorzystując do ich przyrządzenia zaledwie łyżkę oleju. Stosując dowolną frytkownice, należy bezwzględnie pamiętać o każdorazowej wymianie oleju po przygotowaniu porcji frytek. Jest to bardzo ważne, ponieważ w oleju poddawanym działaniu wysokiej temperatury, powstają związki szkodliwe dla zdrowia człowieka, tzw. kwasy tłuszczowe typu trans. Związki te powstają podczas ogrzewania lub smażenia oleju w wysokich temperaturach. Tłuszcze trans, występują także w niektórych tłuszczach przeznaczonych do smarowania pieczywa (m.in. margaryny) lub przeznaczonych do pieczenia (stąd ich obecność w krakersach czy herbatnikach). Kwasy tłuszczowe typu trans, spożywane w nadmiarze, zwiększają ryzyko występowania chorób układu krążenia, przyczyniają się do wzrostu stężenia „złego” cholesterolu LDL we krwi oraz mogą powodować wzrost masy ciała.

Jedzmy frytki rozsądnie

Frytki warto przygotować samodzielnie, najlepiej w piekarniku. Wystarczy pokroić ziemniaki w słupki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać je niewielką ilością oliwy i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200°C aż będą miękkie i złociste. Nie zajmuje to dużo czasu, a będziemy mieć pewność tego co jemy. Frytki przygotowane samemu, to zdrowsza alternatywa dla frytek sprzedawanych w fast foodach czy ulicznych budkach, gdzie nie mamy możliwości weryfikacji  jakości oleju używanego do ich przygotowania.

Polecamy również: Jak usmażyć idealne frytki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)