Fot. Fotolia
Kanapka z indykiem na ciepło
Składniki:
- pieczywo
- margaryna śniadaniowa
- kilka plasterków pieczonego indyka
- sałata, roszponka
- żurawina ze słoiczka
- ser (np. camembert, brie, kozi pleśniowy).
Przygotowanie:
Pieczywo przekroić na pół, posmarować margaryną. Na jednej połówce położyć sałatę, dodać plasterki mięsa, ser, żurawinę, przykryć roszponką i drugą kromką pieczywa. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.
Zobacz także: Śniadania - najczęstsze błędy żywieniowe Polaków
Śniadanie na ciepło - omlet z chudą wędliną
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki pokrojonej chudej, drobiowej wędliny
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii.
Przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka, ubijamy je z mlekiem, mąką i przyprawami. Masa powinna być puszysta (lekko spieniona), gładka i jednolita.
- Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy szynkę. Gdy się przysmaży, przekładamy mięso na talerz. Na patelnię wlewamy masę na omlet i podsmażamy na małym ogniu. Gdy placek zacznie się ścinać, wykładamy na wierzch szynkę, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Po chwili przekładamy placek na drugą stronę. Po około 30 sekundach omlet jest gotowy.
Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2-3 jaja
- garść świeżego szpinaku
- 0,5 cebuli
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, olej rzepakowy
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, zwijamy w "cygaro" i tniemy na paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w cienkie paski. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i czekamy aż lekko opadnie, dodajemy pomidory. Następnie wbijamy jajka. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy aż jajka się zetną. Podajemy z pieczywem lub ciepłym tostem posmarowanym margaryną.
Źródło: Materiały prasowe Planet PR
Zobacz także: Wszystko o męskiej diecie