Dieta wątrobowa

Chora wątroba to poważny problem, który wymaga nie tylko leczenia, ale także ścisłego przestrzegania zaleceń dietetycznych. Prawidłowo przygotowane i skomponowane posiłki pozwolą na szybszą regenerację chorego narządu i powrót do zdrowia.
/ 13.06.2018 14:11

Chora wątroba to poważny problem, który wymaga nie tylko leczenia, ale także ścisłego przestrzegania zaleceń dietetycznych. Prawidłowo przygotowane i skomponowane posiłki pozwolą na szybszą regenerację chorego narządu i powrót do zdrowia.

Dieta wątrobowa, powinna być bogata w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wskazówki dietetyczne w przypadku wirusowego zapalenia wątroby kształtują się następująco: Białko podaje się w ilości 1,5 - 2 grama na 1 kg wagi ciała na dobę. Produkty białkowe powinny zawierać dużą ilość substancji lipotropowych takich jak: metionina, cholina, witamina B2 i C. Związki lipotropowe zmniejszają stopień nadmiernego odkładania lipidów i przyspieszają jej znikanie ze stłuszczonej wątroby. W diecie wątrobowej tłuszcze ogranicza się do 40g dziennie. Stosuje się tłuszcze o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takie jak: olej sojowy, olej słonecznikowy, masło.

Podczas diety wątrobowej posiłki powinno podawać się często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w małych ilościach, a potrawy powinny być umiarkowanie ciepłe. Najlepsze są potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w diecie wątrobowej zwiększa się ilość chudego mleka i twarogu, które zawierają metioninę.

Z diety wątrobowej należy wyłączyć pokarmy ciężkostrawne, wzdymające, pikantne, zawierające czosnek i cebulę, oraz wszelkie używki, a więc kawę, alkohol, papierosy.