Masz lekką nadwagę, czujesz się opuchnięta? Wypróbuj dietę płynną. Wypijanie co najmniej 3 litrów płynów dziennie usprawnia krążenie wody w ciele, poprawia metabolizm i spalanie tłuszczu.
Zasady diety
Przez trzy dni spożywasz wyłącznie pokarmy płynne (koktajle, drinki, zupy). Do południa owocowo-warzywne, po południu warzywne. Dodatkowo pijesz dowolną ilość wody, ale nie mniej niż 6 szklanek dziennie.
Korzyści dla zdrowia
Dieta oparta na sokach i zupach warzywnych wzbogaca menu w potas, który, m.in. obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warto ją polecić osobom otyłym, zwłaszcza tym cierpiącym na nadciśnienie.
Warto wiedzieć!
Kuracji płynnej nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz seniorzy i diabetycy. W menu brakuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczu. Płynne menu nie jest też wskazane przy chorobach nerek, wrzodach i refluksie.
Dzień I
- Śniadanie: koktajl z banana, pół szklanki malin, pół szklanki mleka sojowego i łyżki zmielonego siemienia lnianego
- II śniadanie: drink z kiwi i soku wyciśniętego z pomarańczy
- Obiad: zupa krem z pomidorów z bazylią
- Podwieczorek: drink z papai, szklanki soku z marchewki i 2 łyżek soku z cytryny
- Kolacja: napój z 1/4 szklanki soku z kwaszonej kapusty, 2 łyżek soku z marchwi, 3/4 szklanki soku pomarańczowego
Dzień II
- Śniadanie: koktajl z 3 śliwek ze skórką, 1/4 szklanki soku winogronowego i łyżki soku z cytryny
- II śniadanie: napój z 2–3 gałązek selera naciowego i szklanki soku z mandarynki
- Obiad: zupa z warzyw z natką i koperkiem
- Podwieczorek: sok z buraka, jabłka i marchwi Kolacja: napój pomidorowy z bazylią
Dzień III
- Śniadanie: koktajl z 3 plastrów ananasa i szklanki soku jabłkowego
- II śniadanie: drink z gruszki i szklanki soku grejpfrutowego
- Obiad: zupa krem z zielonego groszku i marchewki
- Podwieczorek: drink z ogórka, szklanki soku z jabłek i natki pietruszki
- Kolacja: koktajl warzywny ze szklanki soku pomidorowego, marchewki i selera