Dlaczego owies?
Dieta owsiankowa jak sama nazwa wskazuje, polega na stosowaniu w czasie jej trwania owsa. Zboże to cieszy się coraz większą popularnością , ze względu na swoje niewątpliwe walory zdrowotne. Po pierwsze, owies przyczynia się do obniżenie frakcji LDL cholesterolu we krwi (tzw. złego), bez wpływu na cholesterol HDL (tzw. dobry). Owies, w postaci płatków czy też otrąb, jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Przetwory owsiane są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę E i PP. Znajdziemy w nim cynk, żelazo, magnez oraz potas. Ponadto, owies jest bogaty w błonnik, składnik odżywczy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Owies polecany jest także osobom odchudzającym się, ze względu na zapewnienie długotrwałego uczucia sytości. Wynika to z faktu, że składniki zawarte w owsie tworzą śluzowatą warstwę ochronną, opóźniającą hydrolizę skrobi oraz wchłanianie glukozy.
Na czym polega dieta owsiankowa?
Dieta owsiankowa zwykle składa się z trzech faz. Musimy liczyć się z tym, że jest to dieta dość restrykcyjna zwłaszcza w początkowym czasie jej trwania. Pierwsza faza trwa tydzień. Podczas jej trwania spożywa się tylko owies pełnoziarnisty. W tym czasie należy zrezygnować z płatków instant. W tej fazie, cztery razy dziennie jemy wyłącznie owsiankę przygotowaną z mlekiem (najlepiej chudym) lub jogurtem naturalnym bez dodatku cukru. Zakłada się że dzienna pula energetyczna nie powinna przekraczać 1200 kcal.
Druga faza trwa dłużej, bo 30 dni. W ciągu jej trwania dozwolone jest włączenie do diety produktów, które normalnie spożywany. Kaloryczność posiłków powinna wynieść około 1300 kcal. Na tym etapie należy pamiętać o jedzeniu trzy razy dziennie owsianki, przy czym jaką przekąskę można wykorzystać warzywa i owoce, w ilości nie przekraczającej 100g. Na obiad zaleca się spożywanie produktów niskotłuszczowych, takich jak pierś z kurczaka lub indyka oraz ryb.
Trzecia faza to powrót do codziennej diety, jednak i na tym etapie trzeba pamiętać o tym, by jeden posiłek zastąpić owsiankę. Dla lepszego efektu, zaleca się spożywanie przekąsek owsiankowych.
Zobacz też: 10 najpopularniejszych diet - wady i zalety
Oczywiście jak w przypadku każdej diety na rezultaty trzeba cierpliwie poczekać. Podczas jej trwanie (około 4 tygodni), średnia ilość zrzuconych kilogramów wynosi od 4 do 10 kg. Nie poleca się jej kobietom w ciąży i karmiącym, osobom starszym, nastolatkom oraz chorym na dnę moczanową i chorobę stawów.
Wersja jednodniowa - dobra przed ważnym wyjściem
Istnieje wiele wersji diety owsiankowej, wśród nich można wyróżnić dietę jednodniową. Najlepiej stosować ją w sytuacjach awaryjnych, np. przed Sylwestrem. W ciągu doby jesteśmy w stanie zrzucić około 1 kg, czyli wystarczająco, aby zmieścić się w ulubioną kreację. W jej czasie spożywa się tylko owsiankę, a do nawodnienia organizmu stosuje się wodę mineralna i herbatki ziołowe (kawa jak najbardziej tak, ale bez cukru).
Przygotowanie owsianki jest bardzo proste, wystarczy płatki owsiane ugotować w mleku. Do każdej porcji można dodać 2 łyżki otrąb owsianych. Taką owsiankę jemy co około 3 godziny.
Polecamy: Zdrowe zasady diet niskokalorycznych
Dowiedz się więcej o owsiance w diecie z naszego forum medycznego.