Dieta hiszpańska - dla zapracowanych

kobieta tańcząca flamenco fot. Fotolia
Dieta hiszpańska to plan żywieniowy, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce, warzywa i soki. Poznaj jego zasady!
/ 02.05.2013 07:42
kobieta tańcząca flamenco fot. Fotolia

Największą zaletą diety jest to, że przy minimalnym nakładzie sił można osiągnąć dobre efekty. Przygotowanie posiłków nie jest czasochłonne – żaden nie zajmuje więcej niż kwadrans. Kolejną zaletą jest różnorodność produktów, które są dozwolone, a także możliwość sięgnięcia – od czasu do czasu – po przekąski, takie jak kawałek czekolady czy mała drożdżówka.

Dieta hiszpańska - na czym polega?

Dieta hiszpańska należy do programów, które wprowadzają dzienny limit kaloryczny. Oscyluje on w granicach 1000–1500 kilokalorii. Mimo tego ograniczenia, plan odchudzania nie jest mocno restrykcyjny. Bez obaw może go stosować każda zdrowa osoba, której zależy na szybkim i skutecznym zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów.

Uwaga! Po dwóch tygodniach ścisłego trzymania się planu żywieniowego możesz zrzucić od 3 do nawet 6 kilogramów. Do starej wagi jednak łatwo powrócić. Jeśli chcesz utrzymać efekt diety i uniknąć efektu jo-jo, pamiętaj, aby po zakończeniu diety nie wracać do złych nawyków.

Dieta hiszpańska - przykładowy jadłospis na 7 dni

Dzień 1.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 2 kromki pieczywa typu Wasa, 2 plasterki chudej wędliny drobiowej, jogurt beztłuszczowy, szklanka soku, szklanka malin
Obiad: około 300 gram warzyw z patelni, jogurt naturalny, 2 kiwi lub jabłko
Kolacja: sałatka pomidorowa z sosem winegret, 2 plasterki chudej szynki, pieczone jabłko

Dzień 2.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 125 g chudego sera białego, kromka chleba pełnoziarnistego, sok grejpfrutowy, jogurt beztłuszczowy, szklanka porzeczek
Obiad: lasagne z warzywami, pomidorowa sałatka z sosem winegret, galaretka z jabłkiem i rodzynkami
Kolacja: cordon bleu, brzoskwinia, surówka z papryki, roszponki i ogórka kiszonego

Dzień 3.
Śniadanie: zielona herbata/kawa bez cukru, szklanka soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, kromka chleba pełnoziarnistego, plasterek chudej wędliny drobiowej, mały owoc, jogurt naturalny
Obiad: około 300 g ugotowanych pierożków ravioli z łyżeczką oliwy, sałata z sosem winegret, jogurt, gruszka
Kolacja: do 250 g pieczonej w folii ryby (na grillu lub w piekarniku), jogurt beztłuszczowy, mała porcja sypkiego ryżu

Dzień 4.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, około 125 g sera camembert bez tłuszczu, grahamka, sok pomarańczowy/grejpfrutowy, szklanka owoców, jogurt
Obiad: pomidorowa sałatka z sosem winegret, grzanka z chleba pełnoziarnistego, dwa jajka ugotowane na twardo, mała porcja owocowego sorbetu
Kolacja: około 150 g szaszłyku z kurczaka, 2 łyżki ryżu, zielona sałata z sosem winegret, pomarańcza

Dzień 5.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, sok pomarańczowy, grahamka, 2 plastry polędwicy drobiowej, kilka śliwek, jogurt beztłuszczowy
Obiad: około 200 g piersi kurczaka z bakłażanem (upieczone na grillu lub w piekarniku), sałatka przyrządzona z mozzarelli i pomidorów, jabłko
Kolacja: 2 plasterki szynki wołowej, sałatka z pomidora i kukurydzy z sosem winegret podana na liściu sałaty, owoc

Dzień 6.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 2 trójkąciki topionego serka typu light, grahamka, sok pomarańczowy, 2 łyżki płatków owsianych, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad: 150 g duszonej cielęciny, fasolka szparagowa, szklanka makaronu ugotowanego al dente, kisiel
Kolacja: mrożone warzywa gotowane na parze, około 125 g koziego sera, grzanka, budyń waniliowy ze świeżymi owocami

Dzień 7.
Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, jajecznica z 2 jajek (bez tłuszczu), jogurt, rogalik z makiem, sok grejpfrutowy, gruszka
Obiad: 150 g duszonego schabu, ziemniak ugotowany w mundurku, surówka z marchewki, jabłka i cebuli, galaretka z owocami
Kolacja: zielona sałata z krewetkami i grejpfrutem, łosoś z patelni (bez dodatku tłuszczu), 2 łyżki ryżu, jogurt, kilka biszkoptów

Redakcja poleca

REKLAMA