Oszukiwanie głodu w ciągu dnia bogatym w węglowodany białym pieczywem i łakociami, a także mała ilość posiłków w ciągu dnia to główne przyczyny nadwagi zapracowanych kobiet.
1. Za dużo węglowodanów
Produkty węglowodanowe powodują wzrost apetytu. Sięgamy potem po kolejne bogate w cukier produkty, aby go zaspokoić. Białe pieczywo i łakocie poza węglowodanami właściwie nie zawierają wartościowych składników odżywczych. A ponieważ są one niezbędne, organizm wieczorem domaga się większych porcji mięsa, owoców i w konsekwencji znacznie więcej jemy. Ogromna ilość kalorii, jaka znajduje się w tak obfitej obiadokolacji, nie jest spalana, lecz zamienia się w tłuszcz.2. Zbyt długie przerwy między posiłkami
Długie przerwy między posiłkami powodują natomiast spowolnienie przemiany materii. Dwa posiłki w pracy. Skutecznie pozbędziesz się nadwagi, jeśli twoja dzienna racja pokarmowa nie będzie zbyt duża, za to pełnowartościowa. W sumie powinna ona dostarczać 1200–1500 kcal, ponieważ przy bardziej restrykcyjnej diecie nie będziesz mogła intensywnie pracować. Jeśli spędzasz w firmie 8 godzin, zjedz w tym czasie dwa posiłki w odstępie 3–4 godzin. Jednym z nich może być owoc i mały jogurt bez cukru lub kanapka (np. z jajkiem), a drugim – sałatka (z dodatkiem mięsa lub sera).3. Niejedzenie śniadań
Musisz jeść śniadania. Po pracy zasiadaj do stołu jeszcze dwa razy. Każdy posiłek staraj się komponować głównie z produktów wymienionych w poniżej. Niektóre uzupełniaj chudym mięsem lub chudym nabiałem. Pamiętaj, że są też produkty, które w większym stopniu tuczą - ich unikaj.Zalecenia żywieniowe dla kobiety pracującej
Produkty najlepsze dla ciebiePo ich zjedzeniu cukier we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie, więc trzustka wytwarza mało insuliny, a my nie czujemy wilczego głodu.
Sałata, cykoria, pomidory, morele, brzoskwinie, bakłażan, papryka, kapusta, kalafior, brokuł, cebula, czosnek, marchew, fasola, soczewica, soja, jabłka i gruszki, grejpfrut, kiełki, orzechy, pestki dyni, śliwki, truskawki, awokado, jagody, soki bez cukru, razowe pieczywo, makaron al dente.
Tych produktów jedz niewiele
Większa porcja powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka wydziela dużo insuliny, aby go zbić, a nam wtedy znów chce się jeść.