Dieta dla wieku 35+

kobiety, jedzenie
W tym wieku postaw przede wszystkim na zdrowe jedzenie!
/ 07.05.2009 10:08
kobiety, jedzenie

„Praca, dom, praca, dom i tak w kółko. Wieczorami odrabiam lekcje z dziećmi, a weekendy przeznaczam na zakupy i zaległe porządki w domu. Nie mam czasu na aerobik czy spacer. Szybko przybieram więc na wadze”. - Ula z Wrocławia

Rady dietetyka

Po trzydziestce organizm wolniej spala kalorie. Powinnaś więc zwracać uwagę na to co i ile jesz.

* Na twoim talerzu powinno być teraz zdecydowanie najwięcej warzyw (co najmniej pół kilograma dziennie). Zawierają błonnik i przeciwutleniacze, które hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, opóźniając starzenie się organizmu i zapobiegając chorobom układu krążenia. Na drugim miejscu powinno się znaleźć chude mięso i odtłuszczony nabiał. Możesz też zjeść trochę owoców, ale niewiele, bo zawierają szybko przyswajalne cukry, które organizm łatwo przerabia na fałdki tłuszczu.
* Wybieraj zdrowe tłuszcze zawarte w rybach morskich, oleju lnianym, rzepakowym, orzechach, awokado lub oliwie – pomagają schudnąć i wzmacniają serce.

Gdy waga nie spada

Spowolnienie przemiany materii u kobiet po trzydziestce związane jest nie tylko z wiekiem. Częstą przyczyną nadwagi mogą być zaburzenia hormonalne, np. niedoczynność tarczycy. Jak najszybciej wybierz się do lekarza. Wyrównanie poziomu hormonów pomoże ci odzyskać kontrolę nad wagą.

Podkręć metabolizm

Po 30. spada przemiana materii, dlatego w ćwiczenia musisz teraz włożyć więcej wysiłku. Do treningu aerobowego, np. spacerów, marszu, biegu, jazdy na rowerze lub na rolkach, dodaj minimum pół godziny ćwiczeń na siłowni. Dzięki temu możesz wzmocnić i rozwinąć mięśnie, a to właśnie one najlepiej spalają tłuszcz (nawet wtedy, gdy śpisz).

Przykładowy jadłospis

Śniadanie:
* grahamka
* łyżeczka masełka z awokado
* 2 plasterki szynki drobiowej
* sałatka z pomidora i połowy papryki

II Śniadanie:
* szklanka kefiru
* jabłko

Obiad:
* łosoś (150 g) pieczony z sosem jogurtowo-koperkowym
* pęczek szparagów
* surówka z kwaszonej kapusty z marchewką i cebulką

Podwieczorek:
* grejpfrut
* 3 szt. orzechów włoskich

Kolacja:
* miks sałat (rzymska, lodowa, roszponka, rukola) z serem feta (70 g), pomidorem, połową zielonej papryki, 10 oliwkami, skropiony sokiem z cytryny i polany łyżką oleju rzepakowego

To ciekawe!
Dbasz o linię? Jedz mniej soli. Nie tylko podnosi ona ciśnienie krwi, ale również zatrzymuje wodę w organizmie. Może to spowodować przybieranie na wadze nawet o 2–3 kilogramy. Maksymalne dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5–6 gramów (płaska łyżeczka do herbaty). Pamiętaj, że dodaje się ją do pieczywa, wędlin, konserw, przypraw typu jarzynka i kostek rosołowych. Używaj więc więcej ziół. Estragon, bazylia czy majeranek nadają potrawom lekko słony smak.

Redakcja poleca

REKLAMA