Plusy i minusy
Zwolennicy takich diet twierdzą, że dzięki nim szybko zrzucimy kilogramy, oczyścimy organizm i poprawimy sobie nastrój. Są one też niedrogie i mało skomplikowane, jemy przecież tylko kilka produktów. Należy jednak bardzo odpowiedzialnie podejść do monodiety by sobie nie zaszkodzić. Jedząc wybrane grupy produktów, dostarczamy organizmowi tylko kilku składników odżywczych na skutek czego powstaje niedobór pozostałych. Nasze ciało potrzebuje jednak wszystkich składników by prawidłowo funkcjonować. Jedząc np. same owoce nie dostarczamy organizmowi białka oraz tłuszczu, przez co nie przyswoją się witaminy A, D, E i K. Odpowiednio dieta jogurtowa dostarcza zbyt wiele białka, co skutkuje zaparciami.
Zobacz także: Dieta owocowa? Dziękuję, nie schudnę
Prawidłowo stosowana monodieta trwa od trzech dni do tygodnia. Jest oczywiście lepsza niż głodówka. Przyczynia się do odtrucia organizmu i pozbycia się nadmiaru wody. Monodieta jest dobrym wstępem do dłuższej, racjonalnej diety, która będzie dostarczać już wszystkich składników odżywczych. Stosując którąkolwiek z nich, należy pamiętać o piciu minimum 2 litrów płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej lub delikatnych ziołowych herbatek.
Popularne monodiety
Dieta kapuściana: Polega na jedzeniu trzy razy dziennie porcji zupy przygotowanej z kapusty. Nasz organizm zużywa więcej energii niż przyjmuje by strawić kapustę. Jest ona ciężkostrawna więc możemy mieć problemy gastryczne, bóle żołądka, wzdęcia.
Dieta jogurtowa: Jemy jogurty, maślanki i kefiry. Ten sposób odżywiania przyczynia się do niedoboru żelaza, magnezu, witamin C i E. Dostarcza za to białka, witamin B2, B12 i wapnia. Przyspiesza przemianę materii. Jeśli jemy jedynie zimne produkty, możemy częściej odczuwać głód.
Dieta pszeniczna: Dieta ta jest korzystna przy wysokim ciśnieniu krwi i podwyższonym cholesterolu. Dostarcza także białka, węglowodanów, składników mineralnych. Po trzech dniach możemy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa. Jest ona uważana za jedną z bezpieczniejszych monodiet, stosować ją więc możemy nawet do dwóch tygodni.
Jak przygotować pszenicę? Wypłukane ziarna (1 szklankę) zalewamy na noc przegotowaną zimną wodą z sokiem z połowy cytryny. Nazajutrz odlewamy ziarna i zalewamy je trzema szklankami wrzątku. Gotujemy powoli przez ok 3 – 4 godziny pod przykryciem. Dieta ta nie jest może najsmaczniejsza, pszenice gotujemy bowiem bez soli. Przeżuwać każdy kęs należy ok 50 razy.
Polecamy również: Dieta rozdzielna - co łączyć a czego nie