Co jeść na diecie - porady odchudzające

co jeść na diecie - porady odchudzające fot. Panthermedia
Szczupłe dziewczyny 
nie muszą być na diecie. Jak stać się jedną z nich? Wystarczy wdrożyć w życie kilka rad, by wyglądać tak jak one!
Agata Bernaciak / 24.10.2013 13:04
co jeść na diecie - porady odchudzające fot. Panthermedia
Główna zasada? Dietę potraktuj jako sposób odżywiania na całe życie. Taki, dzięki któremu nie będziesz głodna, a jedzenie będzie sprawiać ci przyjemność.

Odchudzanie wg dietetyka Iana Marbera

Ian Marber jest przeciwnikiem diet odchudzających, bo wprowadzają one organizm w stan chaosu. Dzięki diecie osiągasz cel, ale po jej zakończeniu waga szybko wraca do stanu wyjściowego. Dlatego diety (traktowane jako coś ograniczonego w czasie i kojarzącego się
 z wyrzeczeniami) trzeba zamienić 
na sensowny i przyjemny sposób odżywiania.

Zastanawiasz się co jeść na diecie? Według Marbera trzeba jeść bardzo często (co 2,5–3 godz.), a każdy posiłek (z wyjątkiem kolacji) powinien składać się z białka, węglowodanów, warzyw i być mniej więcej tej samej wielkości.

1. Utrzymuj stały poziom energii

Organizm błyskawicznie przerabia na glukozę węglowodany proste, trochę dłużej – złożone, dość wolno przetwarza proteiny, a jeszcze wolniej tłuszcze. Dlatego dzięki kombinacji tych 3 składników w jednym posiłku glukoza w organizmie utrzymuje się na stałym poziomie. Dzięki temu nie jesteś głodna, masz energię 
i unikasz odkładania się tkanki tłuszczowej.

2. Zjadaj 5 posiłków dziennie

Dzięki temu twój organizm będzie bardziej skłonny spalać nadmiar energii,
 niż ją magazynować. Gdy jesz często i regular
nie, organizm nie musi obawiać się, że będzie głodował, więc nie gromadzi tłuszczu. Rytm pięciu posiłków narzuca 2-3 godzinne przerwy. W tak krótkim czasie nie grożą
 ci napady głodu, więc jesz mniej.

3. Co jeść na diecie? Zawsze razem: białko, tłuszcze i węglowodany

Talerz o średnicy ok. 16 cm podziel na trzy równe części. Jedną z nich powinnaś zapełnić białkiem, drugą węglowodanami złożonymi, trzecią zaś warzywami i owocami. Zastanawiasz się, gdzie są tłuszcze? Otóż najczęściej znajdują się one w białku (rzadko występuje 
w postaci beztłuszczowej). Możesz dodać 
do potrawy odrobinę oliwy czy orzechów. Jedzenia powinno być dokładnie tyle, 
ile zmieści się na talerzu.

4. Wieczór 
bez węglowodanów

Do godzin popołudniowych wszystkie posiłki muszą składać się w 3 równych częściach 
z białek, weglowodanów i warzyw (wybieraj raczej warzywa niż owoce, które zazwyczaj
są węglowodanami prostymi). W godzinach wieczornych zmień jednak tę zasadę, bowiem o tej porze zapotrzebowanie na energię jest dużo mniejsze. Co jeść na diecie, gdy zbliża się pora kolacji? Otóż tylko białko i warzywa.

5. Pół na pół

Wieczorem zamiast dzielić talerz na trzy równe części, podziel go na pół. Narysuj 
linię na środku, tak by połowę tego, co zjesz
 na kolację, stanowiło białko, zaś drugą świeże warzywa lub owoce. Pod koniec dnia unikaj jednak słodkich owoców. Mogą one potęgować apetyt na zjedzenie czegoś, co będzie już niebezpieczne dla zachowania szczupłej sylwetki.

6. Bądź aktywna

Systematyczna aktywność fizyczna bardzo pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Powinnaś ćwiczyć lub być w ruchu przez co najmniej 
30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu. Jeśli to dla ciebie łatwiejsze, te pół godziny możesz podzielić na mniejsze części, ale żadnej nie odpuszczaj, bo jest to absolutne minimum. Możesz 
np. energicznie spacerować z psem, wchodzić po schodach, biegać lub pływać. Ważne, aby sport stał się integralną częścią twojego życia.

artykuł napisany na podstawie tekstu zmieszczonego w miesięczniku Uroda

Redakcja poleca

REKLAMA