Podczas odchudzania chcemy, aby wszystko odbyło się szybko i bez specjalnych wyrzeczeń. Uważajmy jednak na dietetyczne pułapki!
Wydanie Specjalne/10.04.2012 14:54
fot. Panthermedia
Mit 1. Trzeba chudnąć szybko i intensywnie!
To nieprawda! Taka dieta najczęściej prowadzi do efektu jo-jo. Głodówki i tygodniowe diety wprawdzie dają szybki efekt, ale zaraz po ich zakończeniu ponownie nabieramy ciała i znowu poszukujemy kolejnej diety cud.
Mit 2. Alkohol sprzyja trawieniu
To pozorny sojusznik! Wprawdzie przy piciu alkoholu lepiej się je, ale za to znacznie gorzej się trawi. Szczególnie jeśli pijesz wieczorem, kiedy metabolizm zwalnia tempo. Sprzyja to powstawaniu zapasów tłuszczu.
Mit 3. Orzechy i suszone owoce to najlepsze przekąski dla osób na diecie
Zdania są podzielone. Niektórzy dietetycy zalecają suszone owoce w dietach odchudzających, inni zwracają uwagę na to, że owszem są zdrowe, ale tuczące! Orzechy i suszone owoce są wprawdzie bogate w błonnik, ale mają także mnóstwo kalorii. Odparowanie wody z owoców w trakcie suszenia sprawia, że pozostaje w nich bardzo dużo cukru. Orzechy z kolei to bogate źródło tłuszczu.
Mit 4. Trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów
W zasadzie tak, bo jadamy ich za dużo, ale jednocześnie nie możemy całkowicie wyeliminować ich z jadłospisu, bo pokrywają 20% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Niektóre rodzaje tłuszczów są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Mit 5. Owoce można jeść do woli
W zasadzie tak, ale nie wszystkie. Bez ograniczeń można zajadać się owocami z małą zawartością cukru (maliny, truskawki). Słodkie (gruszki, czereśnie, winogrona) trzeba jeść z umiarem.
Mit 6. Niskowęglowodanowa dieta zmusza organizm do spalania tłuszczu
Niestety, nie. Taka dieta nie tylko nam nie pomaga, ale wręcz szkodzi. Rozłożenie tłuszczu zachodzi tylko w obecności węglowodanów. Bez ich udziału dochodzi do zwiększonej produkcji tzw. ciał ketonowych, co w efekcie prowadzi do mdłości, zmęczenia, apatii.
Mit 7. Im mniej jesz, tym szybciej chudniesz
Wręcz przeciwnie! Twój organizm czuje się wtedy zagrożony i zaczyna się bronić. Gdy jesz za mało, spowalnia metabolizm i zaczyna tworzyć zapasy tłuszczu na czarną godzinę. W takiej sytuacji nawet herbata czy woda powodują tycie. Trzeba też jeść w miarę często (nawet 5–6 razy dziennie).
Mit 8. Podjadając między posiłkami, przytyjesz
To zależy, co podjadasz! Jeżeli są to słodycze lub wysokokaloryczne przekąski, cała dieta na nic. Podjadane w rozsądnych ilościach owoce i warzywa nie zaszkodzą, a pomogą w utrzymaniu reżimu diety.
Mit 9. W trakcie diety czerwone mięso zastąp białym
Nie zawsze i nie każdym! Wołowy gulasz to nie najlepsza potrawa podczas diety, ale szlachetne odmiany czerwonego mięsa (polędwica wołowa czy jagnięcina) są zdrowym i cennym urozmaiceniem naszej diety. Grillowana pierś kurczaka jest jak najbardziej dietetyczna, ale już kurczak pieczony ze skórką to prawdziwa bomba kaloryczna!
Mit 10. Sałatki warzywne można jeść bez ograniczeń
To małe nieporozumienie. Warzywa rzeczywiście mają mało kalorii, ale prawdziwą pułapką kaloryczną są sosy. Łyżka majonezu to 130 kcal, oliwy – 160. Jeżeli chcemy jeść sałatki, sosy trzeba zdecydowanie „odchudzić”. Wystarczy majonez lub śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym, żeby sałatka stała się mniej kalorycznym elementem naszej diety.
Mit 11. Substytuty diety rozwiążą problemy z nadwagą
To pomocnicy, a nie zastępcy! Nie ma cudownych tabletek, które odchudzają. Te preparaty, owszem, pobudzają przemianę materii. Jednak w pozbyciu się zapasów tłuszczyku pomogą tylko wtedy, gdy wesprzesz ich działanie odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną.
Mit 12. Białka w diecie nigdy za wiele
Myślenie błędne i szkodliwe! Nadmiar białka zakłóca metabolizm organizmu. Może to mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne (np. powiększone nerki i wątroba).