Sport, jeśli jest uprawiany w poprawny sposób, może poprawić zarówno kondycję, jak i samopoczucie. Podczas wykonywania ćwiczeń należy mieć na uwadze nasz metabolizm, a w szczególności równowagę kwasowo-zasadową.
3 zasady Jentschura
Dr Peter Jentschura wraz z synem Rolandem Jentschurą opracowali trzy główne zasady, których przestrzeganie okazało się bardzo korzystne w przypadku sportowców z austriackiego zespołu narciarskiego i grup kolarskich.
- Przed rozpoczęciem ćwiczeń uzupełnij zasadotwórcze minerały.
- Po zakończeniu ćwiczeń zastosuj zasadotwórcze oczyszczanie.
- Następnie poddaj się stałej regeneracji zasadowej i zasadotwórczej.
Powyższe zalecenia są równie istotne dla tych, którzy sport uprawiają jedynie dla przyjemności, jak również dla zawodowców. Im więcej sportu uprawiasz, tym bardziej powinieneś się do nich stosować.
Dlaczego warto ćwiczyć?
Ruch ciała i mięśni wspomaga perystaltykę jelit, a szczególnie przepływ krwi. Gdy mamy zbyt mało ruchu, krew płynie za wolno i nie jest w stanie transportować wystarczającej ilości tlenu i substancji odżywczych do komórek, a to z kolei oznacza, że zbyt małe ilości kwasu węglowego są usuwane z komórek. Wówczas organizm szybko zostaje zakwaszony.
Nadmierne i zbyt forsowne ćwiczenia…
Podczas wykonywania nadmiernych i - w niektórych przypadkach zbyt forsownych - ćwiczeń, produkowany jest kwas mlekowy, kwas octowy i kwas moczowy. Nasz organizm nie jest zdolny do metabolizowania takiej nadwyżki kwasów. Wyniki są odczuwalne między innymi w postaci pieczenia, bólu, bólu mięśni. Zarówno nadmierny wysiłek fizyczny, jak i niewystarczające ćwiczenia mogą prowadzić do nadmiernej kwasowości.
Zobacz także: Dlaczego warto ćwiczyć?
Wpływ diety na sportowe wyniki
Prawidłowe odżywianie się ma szczególne znaczenie dla profesjonalnych sportowców. Niestety, dzisiejszy styl życia sprawia, że trudno zerwać ze złymi nawykami dotyczącymi nadmiernego spożywania kwasotwórczych produktów takich jak mięso, dania gotowe, cukier, słodzone napoje czy sól kuchenna.
Równie szkodliwe działanie ma nikotyna, alkohol i zanieczyszczenie środowiska. W wyniku tych kwasów i toksyn, a także kwasów tworzących się poprzez zbyt intensywny wysiłek fizyczny, wielu sportowców osiąga stan nadmiernego zakwaszenia zbyt wcześnie, co negatywnie odbija się na ich wynikach.
Produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze
Można temu zapobiec stosując zapobiegawczą mineralizację, alkaliczne oczyszczanie lub ciągłą regenerację. Poprawi to zarówno zdrowie, jak i osiągnięcia sportowców.
Prawidłowo skonstruowana dieta powinna składać się w 80% z zasadotwórczych, a w 20% z kwasotwórczych produktów. Zasadotwórcze produkty to między innymi: warzywa, ziemniaki, owoce, nasiona, pędy, orzechy, herbatki ziołowe, aromatyczne i owocowe preparaty, soki warzywne, itd.
Do kwasotwórczych produktów należą z kolei: mięso, kawa, alkohol, mleko i produkty mleczne, wyroby cukiernicze, wyroby z mąki pszennej, itd.
Zasadowe oczyszczanie i profilaktyka
Ważne jest, aby ćwiczyć regularnie. Im częściej ćwiczysz, tym niższy poziom nagromadzonego kwasu. Z jednej strony, poprawa krążenia dostarcza organizmowi więcej tlenu do produkcji energii. Zmniejsza się ilość kwasu powstałego w mięśniach, które wykonują ćwiczenia, gdyż ma miejsce produkcja energii.
Z drugiej strony, w wyniku poprawy krążenia, będącej efektem regularnych ćwiczeń, wzrasta eliminacja kwasów.
Po dużym wysiłku, warto wziąć długą kąpiel alkaliczną z użyciem soli, a oprócz zasadowego oczyszczania, można profilaktycznie dostarczać organizmowi szeroką gamę omnimolekularnych substancji witalnych.
Zobacz także: Bieganie - trudne początki