Jaki olej do smażenia wybrać?

Sprawdź, jakie oleju powinnaś używać do smażenia potraw!

Olej do smażenia
fot. Fotolia

Słyszałam, że należy używać wyłącznie olejów roślinnych i oliwy. Dlaczego? Który z nich jest najlepszy do smażenia?

Weronika G. z Sandomierza

Odpowiedź:

Oleje roślinne i oliwa są o wiele zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zaś chronią serce i mózg, dbają o skórę, włosy i paznokcie, a nawet mogą zapobiegać niektórym nowotworom.

Jaki olej do smażenia wybrać?

Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Trzeba też pamiętać, że wielokrotne ogrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości. Dlatego po smażeniu należy wylać zużyty olej. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Do smażenia lepiej ich nie używać, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki.

Naturalny sposób na zdrowie!

Na podstawie artykułu z Przyjaciółki

Publikacja:
Szef działu Poradnictwo, Specjalista SEO Polki.pl
Oceń 1,86 / 72 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Przepis Beaty Pawlikowskiej: koktajl z melona i pomarańczy

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Oblicz Dni płodne

Podaj pierwszy dzień ostatniej miesiączki

Okres Rok
Miesiąc Dzień
Oblicz