Najlepszy olej do smażenia

Jaki jest najlepszy olej do smażenia potraw?

Na czym najlepiej smażyć

Słyszałam, że należy używać wyłącznie olejów roślinnych i oliwy. Dlaczego? Który z nich jest najlepszy do smażenia?
Weronika G. z Sandomierza


Oleje roślinne i oliwa są o wiele zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zaś chronią serce i mózg, dbają o skórę, włosy i paznokcie, a nawet mogą zapobiegać niektórym nowotworom.

Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Trzeba też pamiętać, że wielokrotne ogrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości. Dlatego po smażeniu należy wylać zużyty olej. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Do smażenia lepiej ich nie używać, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 70 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Renata2014.08.25 16:44
Oczywiście nie wszystkie oleje nadają się do smażenia i warto o tym pamiętać. Ja ostatnio smażę na oleju ryżowym, nie zmienia smaku potraw i w zasadzie jest bezwonny.
Renata2014.08.25 16:43
Oczywiście nie wszystkie oleje nadają się do smażenia i warto o tym pamiętać. Ja ostatnio smażę na oleju ryżowym, nie zmienia smaku potraw i w zasadzie jest bezwonny.
aśka2014.08.09 12:21
przecież oleje rzepakowe w Polsce (i nie tylko) są głównie z rzepaku GMO
lewier12014.06.10 19:18
Faktycznie artykuł jest / delikatnie mówiąc -nie kompetentny. Ale bardzo budująca jest świadomość wypowiadających się opiniodawców TYLKO TAK DALEJ - A KONCERNY NIE BĘDĄ NAM WCISKAĆ CIEMNOTY . Bo oni zbijają kasę i na Karaiby a my do łóżek szpitalnych . Niestety w PL / oraz w większości krajów UE / nie ma obowiązku informowania klienta o tłuszczach TRANS , bo temat niewygodny dla koncernów .
lewier12014.06.10 19:17
Faktycznie artykuł jest / delikatnie mówiąc -nie kompetentny. Ale bardzo budująca jest świadomość wypowiadających się opiniodawców TYLKO TAK DALEJ - A KONCERNY NIE BĘDĄ NAM WCISKAĆ CIEMNOTY . Bo oni zbijają kasę i na Karaiby a my do łóżek szpitalnych . Niestety w PL / oraz w większości krajów UE / nie ma obowiązku informowania klienta o tłuszczach TRANS , bo temat niewygodny dla koncernów .
WER2014.03.25 13:08
PISZESZ BZDETY SIEROTO!!! PRZENIGDY OLEJ SLONECZNIKOWY SOJOWY, KUKURYDZIANY NIE SA DO SMAZENIA! TUMANIE -WPIERW SPRAWDZ CO PISZESZ!!! NIE WPROWADZAJ LUDZI W BLAD
Robert3552014.03.18 13:25
A może masło klarowane
Pestka_p2013.11.23 17:48
Głupoty piszesz. Przejrzałam już tyle stron, że mam dość czytania o olejach ale jedna rzecz w nich się powtarzała - olej kukurydziany, sojowy są NAJGORSZYMI olejami do smażenia, a oliwę można smażyć maksymalnie do 180 stopni C. Olej kokosowy też jest dobry, ale nie na długo.
anekk2013.10.10 00:40
Słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, bo ma za niska temperaturę dymienia
SOJKA2013.09.09 06:32
Najlepszy jest olej rzepakowy i kropka. Ma najlepszy skład tłuszczowy, wysoką temperaturę dymienia, sporo witamin... nic go nie przebija.
dr_ olej2013.08.18 00:18
zapomnijcie o wymienonych: "kukurydziany, słonecznikowy, sojowy..." to duża zawartość wielonienasyconych kwasow tłuszczowych a tylko kwasy jednonienasycone, są mniej podatne na utlenianie . debi*l*u, ktory pisales ten tekst lepiej sam sie zwolnij albo pisz o kroju kiecek celebrytow.
dietetyk2013.08.18 00:14
co za brednie, artykul pisalo albo dziecko albo ignorant. absultne farmazony, polecam nie czytac . Do smazenia polecam uzywac tylko oleju kokosowego, rzepakowego , smalcu i klarowanego masla.
Gość2013.01.31 20:13
jakie są właściwości olejów do smażenia ?
Gość2013.01.20 18:48
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2013.01.20 18:48
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2013.01.20 18:48
do smażenia najlepszy jest smalec i masło klarowane tylko nie za często zojka 2013 rok
Gość2013.01.20 18:42
do smażenia najlepszy jest smalec i masło klarowane tylko nie za często zojka 2013 rok
Gość2013.01.20 18:41
do smażenia najlepszy jest smalec i masło klarowane tylko nie za często zojka 2013 rok
Gość2013.01.20 18:39
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2013.01.20 18:39
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2013.01.20 18:39
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2013.01.20 18:32
zojka ci co polecają masło klarowane do smażenia kierują się dobrym smakiem a nie zdrowiem ludzi .....
Gość2012.12.29 19:48
popieram marcina co domasła klarowanego.Widzialem w tv(?) jak jakiś maestro od sztuki gotowani z pasją powtarzał '' TYLKO maslo klarowane''. Od tego zalerzy renoma zakładu!-- JERY
Gość2012.12.09 22:57
Ale ostatnia wypowiedż pana Romana Kluski mnie zastanowiła-że nie ma na świecie już rzepaku niemotyfikowanego genetycznie-a więc szkodliwego
Gość2012.11.04 23:12
Tylko olej rzepakowy, najlepszy do smażenia!!!
Gość2012.11.04 23:12
Tylko olej rzepakowy, najlepszy do smażenia!!!
Gość2012.11.04 23:12
Tylko olej rzepakowy, najlepszy do smażenia!!!
Gość2012.10.08 22:09
Droga przyjaciółko. Medycyna już od ponad 10 lat wie o rakotwórczych, miażdżycogennych i neurodegeneracyjnych właściwościach tłuszczy trans. Pora i byś Ty odkryła ich istnienie. Sama sobie smaż na oleju słonecznikowym. Ludzie, trudno w ogóle o gorszą poradę dietetyczną!
Gość2012.09.08 00:16
nic na temat oleju z ryżu a ma najwyższą temperaturę dymienia? czy spalania? i nie zmienia smaku potrawy
Gość2012.07.06 13:40
Rzepakowy – doskonały do zwykłego smażenia oraz w głębokim tłuszczu, a także do duszenia i pieczenia; sprawdza się na zimno jako dodatek do rozmaitych sałatek z warzyw surowych lub gotowanych. Sezamowy – można go stosować zarówno do przygotowywania potraw surowych, jak i gotowanych bądź smażonych. Słonecznikowy – nie należy przekraczać temperatury 100 stopni, więc nie nadaje się do długiej obróbki termicznej, czyli pieczenia i długiego smażenia. Za to bardzo dobrze się sprawdza do sałatek i sosów. Kukurydziany – nie nadaje się do smażenia, dlatego najlepszy jest do sosów i sałatek oraz ewentualnie do gotowania. Z pestek winogron – sprawdza się podczas gotowania, do sosów i sałatek, ale nie należy na nim smażyć. Sojowy – dobry do krótkiego gotowania lub smażenia, ale przede wszystkim do sosów, surówek i sałatek.
Marek2011.09.19 12:47
Ludzie oleje o których tu wam mydla oczy czyli: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy sprzyjają powstawaniu RAKA!!! Polecam książkę dr. Davida Servan-Shraibena pt.: ANTYRAK!!!!
Marek2011.09.19 12:46
Ludzie oleje o których tu wam mydla oczy czyli: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy sprzyjają powstawaniu RAKA!!! Polecam książkę dr. Davida Servan-Shraibena pt.: ANTYRAK!!!!
pakosia2011.08.29 13:02
Ja od ponad pół roku używam Golden Drop - podrzuciła mi go kumpela kiedyś bo przyznam, ze wczesniej nie był mi znany. Plus za posmak masła. Jest bardzo oszczędny w użyciu, nie śmierdzi podczas smażenia i nadaje się też do sałatek. To mój 3 typ po "tradycyjnym oleju" z którego jestem najbardziej zadowolona.
Naturoterapeuta2011.08.09 07:03
Ja uważam, że najlepszy jest Olej kokosowy Całkowicie naturalny, tłoczony na zimno Idealny do smażenia - świetnie się wchłania w potrawy, wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie, Idealny do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że jest to doskonały dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu.
Marcin K2011.08.07 18:07
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się podczas obórki termicznej tworząc również tłuszcze trans, które są dla nas truciznami. Do smażenia trzeba używać kwasów tłuszczowych nasyconych, które wbrew powszechnie panującym opiniom mają największą wytrzymałość temperaturową i dużo trudniej się utleniają. Jak można w ogóle pisać takie bzdury nie znając się wcale w temacie żywienia. Szkoda, że "redaktorzy" odpowiadają na pytania z dziedziny, o której nie mają wcale pojęcia. Zebranie kilku informacji z kobiecych gazet i "nowości" z popularnych portali informacyjnych nie czyni nikogo ekspertem w dziedzinie żywienia. Do smażenia: masło klarowane i tłuszcz kokosowy.
Naturoterapeuta2010.10.16 15:03
Ja w kuchni do smażenia używam Oleju Kokosowego. Jest idealny.
Krzysiek2010.03.29 14:58
a kukurydziany, słonecznikowy i sojowy to nawet producenci na opakowaniach odradzają, jak można pisać takie bzdety !
Mojdark2009.08.11 17:56
Staraj się spożywac jak najmniej smażonych produktów. Jeśli jednak zamierzasz smażyć to nigdy nie używaj do tego celu olejów z duża zawartością wielonienasyconych kwasow tłuszczowych tyko kwasy jednonienasycone, są mniej podatne na utlenianie - a co za tym idzie, mają wyższą temperaturę "dymienia". Najlepsze pod tym względem to olej z oliwek, jak również olej rzepakowy. Olej słonecznikowy tlko na zimno np. do sałatek.
kajtka2009.07.23 12:51
Ja jednak mysle ze mimo wszystko najlepsza i najzdrowsza jest oliwa. Ja przynajmniej to praktykuje w swojej kuchni.I zawsze tez uzywam do smazenia patelni philipiaka z groszkowym dnem.
kajtka2009.07.23 12:45
Ja jednak mysle ze mimo wszystko najlepsza i najzdrowsza jest oliwa. Ja przynajmniej to praktykuje w swojej kuchni.I zawsze tez uzywam do smazenia patelni philipiaka z groszkowym dnem.
Raport specjalny
Oblicz Dni płodne

Podaj pierwszy dzień ostatniej miesiączki

Okres Rok
Miesiąc Dzień
Oblicz