Najlepsze zioła na cukrzycę

Ani domowe napary, ani zioła z apteki nie zastąpią insuliny. Mogą jednak spowolnić rozwój cukrzycy i wspomóc jej leczenie.

Najlepsze zioła na cukrzycę fot. Fotolia
Fitoterapeuci (czyli specjaliści od ziół) potrafią wymienić co najmniej 200 substancji pochodzenia roślinnego, które regulują poziom glukozy we krwi. Najskuteczniejsze są alkaloidy guanidynowe, które zawiera m.in. w naowocnia fasoli i rutwica lekarska. Obie rośliny wchodzą w skład najpopularniejszych mieszanek przeciwcukrzycowych.

Jakie zioła na cukrzycę pomogą Ci wyregulować cukier?

  • Rutwica lekarska – ziele to nie rośnie już dziko: pochodzi tylko z upraw. Działanie lecznicze mają naziemne części rośliny zbierane w czasie kwitnienia. Zawierają sole chromu, który wspomaga działanie insuliny. Rutwica zawiera też pochodne guanidyny ułatwiające przenikanie glukozy do komórek (dzięki temu spada jej poziom we krwi).
  • Fasola zwyczajna – surowcem leczniczym jest tzw. naowocnia, czyli strąki pozbawione nasion. Wyciągi z wysuszonej naowocni zapobiegają nagłym wahaniom poziomu cukru we krwi. Ponadto hamują wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie skrobi. Ziele to najlepsze skutki daje w połączeniu z rutwicą.
  • Mniszek lekarski i pokrzywa – te dwa zioła mają działanie pomocnicze. Mniszek, czyli mlecz, poprawia trawienie, a pokrzywa działa moczopędnie. Pomagają utrzymać prawidłową wagę i przyspieszają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Jak zrobić domową mieszankę ziół na cukrzycę?

Mieszankę pomocną w początkowych stanach cukrzycy możesz zrobić sama. Wszystkie zioła kupisz w aptece. Wymieszaj po 50 g następujących ziół:
  • ziele rutwicy;
  • naowocnia fasoli;
  • liść borówki czernicy;
  • kwiat mniszka lekarskiego;
  • korzeń mniszka lekarskiego.
Dwie łyżki ziół zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie odstaw na 10 minut. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po szklance. W aptece możesz kupić też gotowe mieszanki przeciwcukrzycowe (patrz: dział "z apteki").

Co jeszcze może Ci pomóc?

Duże znaczenie dla diabetyków mają też składniki mineralne – przede wszystkim chrom. Jest niezbędny do prawidłowego wydzielania i działania insuliny. Chorzy na cukrzycę często mają zaburzony metabolizm chromu (źle go przyswajają i zbyt szybko wydalają z moczem). Dlatego powinni jeść bogate w niego produkty (brokuły, szynkę, ostrygi, pieczywo pełnoziarniste), a czasem przyjmować suplementy.

Dowiedz się więcej o leczeniu ziołami:

Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)