Witamina PP - do czego nam potrzebna?

Nie jest tak powszechnie znaną witaminą, jak chociażby witamina A i C. Kojarzymy ją, ale „tak przez mgłę” z lekcji biologii w szkole podstawowej. Co to jest za substancja? I jakie spełnia role w naszym organizmie? – Trochę ciężko sobie przypomnieć…
/ 30.11.2012 09:20

Nie jest tak powszechnie znaną witaminą, jak chociażby witamina A i C. Kojarzymy ją, ale „tak przez mgłę” z lekcji biologii w szkole podstawowej. Co to jest za substancja? I jakie spełnia role w naszym organizmie? – Trochę ciężko sobie przypomnieć…

Witamina PP - do czego nam potrzebna?

Fot. Depositphotos

Witamina PP, zwana też niacyną, witaminą B3, czynnikiem przeciwpelagrycznym, czy wreszcie kwasem nikotynowym lub amidem kwasu nikotynowego, to witamina pochodząca z grupy B. W jej skład wchodzą: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i szczyci się mianem najtrwalszej witaminy, bowiem jest odporna na działanie promieni UV, temperatury i powietrza.

Ciekawostka: Witamina PP, jest lekiem! Znajduje zastosowanie w leczeniu pelagry, migren, zawrotów głowy, szumów usznych, choroby Meniera, zaburzeń lipidowych, układu krążenia i w celu wspomagania regeneracji np. po odmrożeniach.

W organizmie człowieka pełni wiele ról. Jest składnikiem enzymów, biorących udział w przemianach cukrów i tłuszczów. Ponadto bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także hormonów, jak insulina – odpowiadająca za prawidłową glikemię. Jest to witamina niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania:

- układu pokarmowego,
- układu nerwowego,
- układu naczyniowego,
- skóry,
- gospodarki lipidowej.

Niedobór witaminy PP

Nieczęsto się obserwuje awitaminozę witaminy PP, bowiem człowiek sam może ją sobie wytwarzać: w jelitach (flora bakteryjna) lub wysyntezować z cząsteczki białkowej, zwanej tryptofanem (jego źródła, to m.in.: jaja, ryby, mleko, mięso, banany, suszone daktyle). Tyle z pewnością pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Całkowity niedobór witaminy PP skutkuje pojawieniem się choroby – pelagry. Najczęściej występuje ona u alkoholików, ludzi chorych na cukrzycę, z chorobami wątroby, nowotworami, zespołami złego wchłaniania, a także wśród ludności odżywiającej się kukurydzą i jej produktami.

Ciekawostka: Pelagra, zwana rumieniem lombardzkim, to choroba charakteryzująca się występowaniem zmian skórnych, zwłaszcza jej szorstkością ze stanem zapalnym, a także: osłabieniem, biegunkami, agresją, demencją, bezsennością i niezbornością ruchową.

Do objawów niedoboru niacyny, zaliczamy:

- złe samopoczucie, przygnębienie, obniżenie nastroju, zmęczenie,
- stany zapalne skóry, z jej obumieraniem, łuszczeniem i przebarwieniami, a także świądem i pieczeniem,
- biegunki lub zaparcia; bóle brzucha; nudności i wymioty,
- pleśniawki w jamie ustnej, czerwony język,
- spadek masy ciała i siły mięśniowej,
- zaburzenia pamięci, orientacji, zachowania,
- niedokrwistość.

Hiperwitaminoza witaminy PP

Trudno przedawkować witaminę PP, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem. Przy spożyciu niacyny w dawce: 1g, mogą pojawić się bóle głowy, rumień na skórze, wzmożona potliwość, szumy uszne, a także bóle brzucha i zaostrzenie się choroby wrzodowej żołądka. Spożycie dawki trzy razy większej, skutkuje uszkodzeniem wątroby i pojawieniem się żółtaczki.

Uwaga!
Niacyna może nasilać ataki dny moczanowej, czyli podagry, na skutek zwiększania stężenia kwasu moczowego w organizmie. Witamina PP powoduje wydzielanie histaminy, więc należy ją ostrożnie stosować u chorych na astmę i alergię. Substancja ta, wykazuje działanie obniżające ciśnienie, dlatego też musimy unikać przyjmowania jej preparatów podczas farmakologicznej terapii nadciśnienia tętniczego.

Gdzie znajdziemy witaminę PP?

Źródła niacyny w pożywieniu:

- sery, drożdże, soja,
- wątroba wieprzowa, cielęcina, wołowina,
- ryby: karp, śledź, łosoś,
- kasza jęczmienna, ziarna zbóż, słonecznik,
- fasola, groszek zielony, groch,
- pomidory, ziemniaki,
- pomarańcze i sok pomarańczowy.

Produkty spożywcze należy gotować na parze lub w małej ilości wody. Wtedy zachowują swoje wartości odżywcze.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA