WHO alarmuje: spożywamy za dużo sodu a za mało potasu

Podwyższone ciśnienie krwi to często skutek zbyt wysokiego spożycia sodu i zbyt małego spożycia potasu. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że problem jest ważny i powszechny. Zobacz, jakie dawki sodu i potasu należy przyjmować.
/ 27.05.2015 09:07

sód i potas

fot. Fotolia

Ile sodu i potasu należy spożywać?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać:

  • mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli,
  • co najmniej 3510 mg potasu na dobę.

Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.

Zdaniem ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, obecnie większość osób spożywa zbyt dużo sodu i zbyt mało potasu, co może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi oraz jego groźnych konsekwencji. Dlatego specjaliści WHO zalecają, by nasz codzienny jadłospis zawierał mniej sodu i soli, a więcej – potasu. Wytyczne te dotyczą także dzieci w wieku powyżej 2 lat.

Należy pamiętać, że obróbka zmniejsza ilość potasu w wielu produktach żywnościowych.

Mimo, iż ten makroelement występuje w wielu rodzajach pożywienia, zdarza się, że jego ilość w organizmie jest niewystarczająca. W takim przypadku należy rozważyć suplementację.

Źródło: Materiały prasowe Katelin+SR

Zobacz także: Sól i cukier w diecie dziecka

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA