Warzywa obierz, zalej ok. 1 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj sól i pieprz, gotuj na małym ogniu ok. 25 min.
Wywar przecedź, wlej do niego zakwas na żur, zagotuj. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, starty chrzan, majeranek i kiełbasę. Całość gotuj ok. 10 min na małym ogniu, dopraw do smaku.
Kiełbasę wyjmij, pokrój w talarki. Zupę zabiel śmietaną. Żurek podawaj z kiełbasą i cząstkami jajka.
Dobry pomysł:
Zakwas na żur możesz przygotować własnoręcznie. Nastaw go co najmniej 3 dni wcześniej. Szklankę żytniej mąki wsyp do szklanego naczynia. Wymieszaj z 3/4 l przegotowanej, letniej wody. Dodaj kromkę razowego chleba. Przykryj gazą, odstaw na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Gotowy żur możesz trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Do gotujących się warzyw warto dodać kilka suszonych grzybów.