Wielkanocny żurek w chlebie

Nieodłączny element wielkanocnego śniadania!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocny żurek w chlebie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 7
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 7 małych chlebków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 białe kiełbaski
  • 20 dag mocno wędzonej kiełbaski
  • 1 spora cebula
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • 20 dag wędzonych żeberek
  • butelka żurku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Zupa grochowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na żurek domowy!

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz.
  2. Razem z żeberkami, białą kiełbaską, opaloną cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim włóż włoszczyznę do dużego garnka.
  3. Zalej 7 szklankami wody, gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez 40 minut.
  4. Wywar przecedź, wlej żurek, zagotuj.
  5. Dopraw posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 
  6. Chlebki przekrój, wydrąż, wysmaruj środek masłem.
  7. Chlebki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 5-10 minut.
  8. Białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, zrumień na kilku łyżkach oleju.
  9. Żurek wlej do podpieczonych chlebków, obłóż plasterkami kiełbasek oraz pokrojonymi jajkami.

Sprawdź inne przepisy na potrawy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)