Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej

Do glazury możesz użyć ciemnego cukru trzcinowego – ma wyjątkowy aromat. Dzięki niemu pieczeń posmakuje nawet najbardziej wybrednym świątecznym gościom.

DRUKUJ PRZEPIS
Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szynka myszka (ok. 2,5 kg) 
  • duża pomarańcza
  • 1/2 szklanki cukru
  • kawałek imbiru o długości 4 cm
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, posmaruj olejem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny. Sparz pomarańczę, odkrój skórkę, wyciśnij sok i wyskrob miąższ. Skórkę i obrany imbir pokrój w słupki.
  2. W garnku zagotuj sok z cukrem i miąższem pomarańczy. Gotuj 10 min. Następnie dodaj imbir oraz skórkę i gotuj kolejne 10 min. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu kilkoma łyżkami wody. Następnie przykryj glazurą i piecz kolejną godzinę.
  3. Pieczeń możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)