Polędwiczki w orzechach z jabłkami

Wykwintne, ale proste w przygotowaniu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki w orzechach z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 twarde jabłka
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź nasz przepis na polędwiczki w orzechach!
  1. Polędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 30 min do lodówki.
  3. Obsmaż na połowie masła, przełóż do naczynia do zapiekania.
  4. Każdą polędwiczkę posmaruj miodem.
  5. Orzechy przebierz, posiekaj.
  6. Wymieszaj z jajkami, śmietaną, bułką tartą, posiekanym rozmarynem i pieprzem cayenne.
  7. Przygotowaną masą obłóż polędwiczki.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piecz ok. 20 min.
  9. Jabłka umyj, pokrój w plasterki.
  10. Na patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj cukier.
  11. Obsmaż jabłka, ułóż na nich polędwiczki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)