Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis

Pierś z kurczaka, którą włośysz do środka pasztetu, możesz obłożyć dodatkowo szpinakiem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z niespodzianką!
/ 21.03.2013 05:38
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • jajko n łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wody

Masa:

  • 1,5 kg kurczaka
  • cebula
  • pierś kurczaka
  • 10 dag szpinaku
  • 3 jajka
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • jajko
  • łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź. Kurczaka opłucz, zalej wodą i ugotuj. Wyjmij, ostudź, oddziel od kości. Cebulę pokrój i przesmaż na oleju. Kajzerkę namocz w mleku. Mięso, cebulę i odciśniętą kajzerkę zmiel w maszynce. Pierś przekrój wzdłuż na pół, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na oleju.
  2. Liście szpinaku sparz, osusz i owiń nimi piersi. Do masy mięsnej dodaj 3 żółtka i kremówkę. Dopraw solą. Dodaj pianę z białek.  Foremkę keksową natłuść, wylep dno i boki 2/3 ciasta. Nałóż 1/2 farszu, piersi, przykryj resztą farszu.  Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij otworek, przykryj masę. Posmaruj żółtkiem z łyżką wody.  Z reszty ciasta wykrój dowolne wzorki i udekoruj wierzch pasztetu.
  3. Pasztet piecz 2 godz. (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS