Pasztet drobiowy z papryką
Przygotowanie i pieczenie - ok. 170 min.1 porcja - ok. 170 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 1 kg mięsa z udźca indyczego
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 30 dag drobiowych wątróbek
- 3 jajka
- 2–3 łyżki tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- mielona papryka
- po kawałku papryki czerwonej i zielonej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pietruszkę, marchew i seler obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach masła.
- Mięso i warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj cebulę, listek, pieprz, ziele i sól. Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmij mięso i warzywa, wywar zachowaj.
- Wątróbkę oczyść, obsmaż na maśle. Mięso, warzywa i wątróbkę trzykrotnie zmiel, utrzyj z jajkami, tartą bułką i odrobiną wywaru, dopraw. Wymieszaj z pokrojoną papryką.
- Masę przełóż do żaroodpornej miseczki. Wstaw ją do większego naczynia z wodą, a potem do piekarnika. Pasztet piecz 80–90 min w temp. 200 st. C.
Dobre rady:
- W czasie pieczenia uzupełniaj wodę, tak by sięgała ona wysokości mięsnej masy. Inaczej pasztet przyrumieni się i nie będzie tak delikatny.
- Białka jaj można ubić i wymieszać z pozostałą masą. Dzięki temu pasztet będzie miał lżejszą konsystencję i będzie mniej zwarty.
Pasztet mieszany w cieście
Przygotowanie i pieczenie - ok. 190 min.1 porcja - ok. 300 kcal
Składniki na 20 porcji:
Na masę:
- 60 dag wieprzowiny
- 80 dag cielęciny
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 kajzerka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz
- masło i tarta bułka do formy
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 1–2 łyżki wody
- sól
Sposób wykonania:
- Mięso i boczek ugotuj z marchewką, czosnkiem i przyprawami. 10 min przed końcem gotowania do wywaru dodaj wątróbkę.
- Bułkę namocz w wywarze. Cebulę posiekaj, przesmaż na maśle. Mięso, boczek, wątróbkę, odciśnięte warzywa, bułkę i cebulę 2-krotnie zmiel. Masę wymieszaj z jajkami i odrobiną wywaru, przypraw.
- Podłużną prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę. Wstaw do piekarnika razem z naczyniem z wodą, piecz ok. godziny w temp. 180 st. C, ostudź.
- Masło posiekaj z mąką. Dodaj 1 jajko, wodę i sól, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, owiń nim pasztet, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C.