Ogórkowe łódeczki

Przekąski z ogórka i twarożku to dobry pomysł na lekkie danie, które możesz podać podczas wielkanocnego spotkania z rodziną lub znajomymi.

DRUKUJ PRZEPIS
Ogórkowe łódeczki
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 10 min
Ilość kalorii: 80 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 krótkie świeże ogórki
  • 20 dag kremowego sera śmietankowego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • mały ząbek czosnku
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Tartinki jajeczne - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki. Rzodkiewki opłucz, osusz, oczyść, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Koperek i szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj (powinno być po 2 łyżki posiekanych ziół). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Uważaj, by się nie przypiekły.
  2. Serek wymieszaj z rzodkiewkami, obranym i rozgniecionym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż przygotowaną masę do wydrążonych połówek ogórków. Każdą połówkę przetnij na pół. Na koniec posyp uprażonym słonecznikiem.

Zobacz, co powinnaś wiedzieć o nowalijkach!

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)