Jaja faszerowane

Jaja faszerowane to ciekawa alternatywa dla tych, którzy podczas Wielkanocy chcą zaskoczyć swoją rodzinę nieco niecodziennym daniem.

DRUKUJ PRZEPIS
Jaja faszerowane
Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 185 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 jajek 
  • 10 dag pieczarek 
  • 10 dag masła 
  • 4 łyżki śmietany 
  • pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki 
  • pół szklanki tartej bułki 
  • sól
  • pieprz
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka umyj, ugotuj na twardo. Odcedź, zalej zimną wodą, ostudź, wytrzyj. Każde ostrożnie przekrój wzdłuż na pół razem ze skorupką. Delikatnie wyjmij żółtka i białka. Połówki skorupek zachowaj do faszerowania. 
  2. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj, przesmaż na łyżce masła, odparuj wodę. 
  3. Białka i żółtka posiekaj, wymieszaj z pieczarkami, śmietaną i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Farszem napełnij połówki skorupek. Powierzchnię lekko ubij, panieruj w tartej bułce. Kładź farszem do dołu na patelni z rozgrzanym masłem. Usmaż na złoty kolor.
  5. Jajka faszerowane możesz podawać jako wielkanocne przekąski.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)