Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w szklance ciepłego mleka i wymieszaj z połową przesianej mąki. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, mąkę oraz żółtka, roztopione, ostudzone masło oraz szczyptę soli. Zmiksuj ciasto. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka.
Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj łyżką porcje ciasta. Smaż na rumiano z obu stron. Usmażone bliny odstaw w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
Na patelni rozgrzej masło. Wbij jajka i smaż na średnim ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posól do smaku i posyp posiekanym szczypiorkiem. Bliny podawaj z dodatkiem plasterków łososia, jajek sadzonych i cząstek cytryny.