Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie - przepis

Pełna aromatu pieczona biała kiełbasa z jabłkami i dodatkiem piwa - to danie, od którego powinnaś zacząć świąteczną ucztę!
/ 20.03.2013 11:22
DRUKUJ PRZEPIS
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 3 małe czerwone jabłka
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jasnego piwa
  • majeranek
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i obierz ze skórki. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Białe kiełbaski opłucz, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obłóż pokrojoną cebulą, ćwiartkami jabłek, posyp czosnkiem, polej jasnym piwem wymieszanym z olejem. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. i piecz godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS