fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
mielona papryka
mielony imbir
1 cebula
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
10 dag suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
łyżka soku z cytryny
olej
po pół szklanki bulionu i białego wina
1 listek laurowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i imbirem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Suszone owoce dokładnie opłucz, osącz.
Ryż wymieszaj z cebulką, rodzynkami, śliwkami i 1/3 suszonych moreli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę. Włóż mięso do natłuszczonej brytfanny, skrop olejem. Podlej połową bulionu i wina, dodaj listek laurowy.
Piecz ok. 50 min w temp. 200 st. C, polewając pozostałym płynem. Obłóż odłożonymi morelami, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 190 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS