Szaszłyczki drobiowe - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Nie musisz czekać do lata, aby przyrządzić szaszłyki. Nie musisz również posiadać elektrycznego grilla. W zupełności wystarczy piekarnik, aby zjeść to smaczne i lekkie danie.
/ 15.04.2010 07:53
Nie musisz czekać do lata, aby przyrządzić szaszłyki. Nie musisz również posiadać elektrycznego grilla. W zupełności wystarczy piekarnik, aby zjeść to smaczne i lekkie danie.

Składniki potrzebne do przyrządzenia:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • cebula
  • cukinia
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • oliwa z oliwek
  • ocet 
  • ząbek czosnku
  • oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Cebulę, mięso, cukinię i paprykę kroimy na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw robimy marynatę. Mieszamy ją z mięsem, papryką, cukinią i cebulą i marynujemy minimum przez godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nakładamy na przemian cebulę, mięso i paprykę. Pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez okolu 20 minut, obracając je co jakiś czas.

Lekka kuchnia We-Dwoje.pl - Szaszłyczki drobiowe

Tak przyrządzone szaszłyczki możemy podać w ryżem, dowolną surówką, bądź ulubioną sałatką.

Danie jest bardzo smaczne i lekkie, gdyż pieczenie odbywa się bez grama tłuszczu. Pierś kurczaka natomiast jest jednym z najchudszych mięs, ma niewielką liczbę kcal (tylko 99 kcal/100 g) a 100-gramowa porcja wypełnia w 70%  nasze dzienne zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko.
Polecam zatem wszystkim, dla zdrowia i podniebienia.

SM

Redakcja poleca

REKLAMA