Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 2 filety z kurczaka
- 2 kolorowe papryki
- cebula
- cukinia
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- oliwa z oliwek
- ocet
- ząbek czosnku
- oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, sól, pieprz
Cebulę, mięso, cukinię i paprykę kroimy na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw robimy marynatę. Mieszamy ją z mięsem, papryką, cukinią i cebulą i marynujemy minimum przez godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nakładamy na przemian cebulę, mięso i paprykę. Pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez okolu 20 minut, obracając je co jakiś czas.
Tak przyrządzone szaszłyczki możemy podać w ryżem, dowolną surówką, bądź ulubioną sałatką.
Danie jest bardzo smaczne i lekkie, gdyż pieczenie odbywa się bez grama tłuszczu. Pierś kurczaka natomiast jest jednym z najchudszych mięs, ma niewielką liczbę kcal (tylko 99 kcal/100 g) a 100-gramowa porcja wypełnia w 70% nasze dzienne zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko.
Polecam zatem wszystkim, dla zdrowia i podniebienia.
SM