Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, jajkiem, solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Wsypujemy drobniutko posiekaną cebulkę i dokładnie mieszamy.
/ 05.12.2011 11:09

Składniki

  • 500 gram mielonej wieprzowiny (chudej)
  • 1 jajko
  • pół czerstwej bułki namoczonej w mleku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki
  • mała cebulka
  • pół szklanki mąki
  • 200 ml śmietanki 18% + kopiasta łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • duży pęczek koperku
  • średnia marchew
  • kakostka rosołowa

Sposób przygotowania

Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, jajkiem, solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Wsypujemy drobniutko posiekaną cebulkę i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej, mokrymi rękami lepimy małe kulki. Każdą obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową (tak około litra) i startą na tarce marchewką. Porcjami wkładamy pulpeciki. Obgotowujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy szklanką wywaru, w którym gotowały się i śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Wkładamy liść laurowy i wsypujemy ziele. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Koperek płuczemy i drobniutko siekamy. Wsypujemy do sosu pod koniec gotowania. Przykrywamy pokrywką, aby sos nabrał koperkowej "mocy". Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA