Owocowe musy

Mus owocowy to zdrowy i pyszny deser. A ponieważ lato w pełni, wykorzystajmy świeże sezonowe owoce i przyrządźmy słodki deser samemu w domu.
/ 06.07.2018 13:08

Mus owocowy możemy przygotować z surowych owoców lub gotowanych. Na mus najlepsze będą owoce miękkie, typ maliny truskawki, jeżyny, porzeczki lub bardzo dojrzałe brzoskwinie, nektarynki, morele. Twarde owoce typu jabłka, gruszki trzeba lekko rozgotować.

Owocowe musy

A jak zrobić owocowy mus? Na początku przecieramy owoce lub miksujemy blenderem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek z cukrem. Sztywną pianę dodajemy do gęstniejącej masy owocowej i miksujemy, aż mus zacznie tężeć. Przekładamy do szklanych pucharków i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Zamiast żelatyny możemy użyć kaszy manny, deser stężeje podobnie, jak po dodaniu żelatyny.

Poniżej znajdziecie kilka smacznych przepisów na owoce musy.

Mus malinowy

Składniki:

  • 1/2 kg malin
  • białka z 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Maliny zmiksować blenderem. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Do piany, cały czas ubijając, dodawać schodzoną żelatynę oraz owoce. Rozłożyć do schłodzonych pucharków i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić całymi owocami i listkami mięty.

Mus poziomkowy z kaszy manny

Składniki:

  • 10 dag kaszy manny
  • 1/2 l wody
  • 10 dag cukru
  • 20 dag poziomek

Sposób przygotowania:

Z 1/2 l wody i cukru przyrządzić syrop. Zagotować. Kaszę wymieszać z 1/4 l wody, wlać do gotującego się syropu. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszając. Owoce zblednować na gładką masę, dodawać z ostygniętej kaszy, cały czas miksując. Przelać do pucharków, wstawić do lodówki.

Mus z jabłek

Składniki:

  • 30 dag jabłek
  • 10 dag cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować, wystudzić, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. cały czas mieszając dodawać żelatynę oraz owoce. Gotowy mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki. Pozostawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA