Kuchnia czeska: polewki czyli zupy

Czesi do zup przywiązani są bardziej niż Polacy. Praktycznie mało w którym domu obiad ma w ogóle rację bytu bez pierwszego dania.
/ 14.02.2009 12:13

Czesi do zup przywiązani są bardziej niż Polacy. Praktycznie mało w którym domu obiad ma w ogóle rację bytu bez pierwszego dania.

Kuchnia czeska: polewki czyli zupyW przeciwieństwie do naszego menu, te zupy są jednak w przeważającej części oparte na mięsie – jak rok żyję w tym kraju, tak nie uświadczyłam pomidorowej, o poczciwej ogórkowej nie wspominając. Pożywne, rozgrzewające, na lato wydają mi się zbyt ciężkie, ale zimą naprawdę dodają energii i animuszu. Poniżej przepisy na trzy bardzo popularne zupy, które znajdziecie niemal w każdej tutejszej jadłodajni, a których przygotowanie jest dość proste i przyjemne. Głodnym panom spodobają się na pewno!
Warto dodać, że Czesi do zup zawsze lubią wkładkę i to koniecznie domowej roboty. Ale o tym następnym razem…

Czosnkowa z ziemniakiem
3 ziemniaki, 4 szkl. wody, 6 ząbków czosnku, 1 jajko, 2 łyżki smalcu lub masła, sól, kminek i zielona pietruszka do smaku
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy wodą z solą i kminkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy gładko roztarty czosnek oraz surowe jajko, które rozbełtujemy w zupie widelcem. Okraszamy całość tłuszczem i doprawiamy pietruszką.

Gulaszowa
1 szkl. wołowiny pokrojonej w kostkę, 4 szkl. wody, 3 łyżki smalcu lub masła, 1 większa cebula, 2 łyżki mąki, mielona papryka, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków
Cebulę pokrojoną przyrumieniamy na połowie tłuszczu. Dodajemy mięso, dolewamy nieco wody i dusimy do miękka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, paprykę i pozostałe przyprawy łącznie z czosnkiem i gotujemy dalej. Z pozostałego tłuszczu i mąki przygotowujemy zasmażkę, dodajemy wodę, podgotowujemy i wlewamy do mięsa. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy doprawioną roztartym czosnkiem i majerankiem.

Kapuściana z kiełbasą
1 główka białej kapusty, 6 szkl. wody, 200 g kiełbasy, 1 mniejsza cebula, 2 ziemniaki, 2 łyżki mąki, 200 ml słodkiej śmietanki, sól, pieprz, mielona czerwona papryka, olej
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy krótko na oleju, dosypujemy słodką paprykę i zalewamy wodą. Dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, sól, pieprz i gotujemy ok. 20 minut. Obrane ziemniaki kroimy na kostkę, kiełbasę na krążki i wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy mąką rozbełtaną w śmietanie i krótko podgotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA