Korzenne muffinki z konfiturą pomarańczową

Dla wszystkich miłośników cytrusowych smaków przedstawiamy aromatyczny przepis na zimowe muffinki, które z pewnością podbija podniebienia domowników i gości a także doskonale wpasują się w świąteczne i karnawałowe menu!
/ 05.07.2018 13:38

Zimowa pora a w szczególności związany z nią okres Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z cytrusami: cytrynami, mandarynkami i oczywiście pomarańczami. Ich intensywny aromat, połączony z korzennymi nutami, np. goździków, wnosi do kuchni odrobinę pachnącej magii przywołującej ciepło nawet w środku śnieżnej zimy.

Dla wszystkich miłośników cytrusowych smaków przedstawiamy aromatyczny przepis na zimowe muffinki, które z pewnością podbija podniebienia domowników i gości a także doskonale wpasują się w świąteczne i karnawałowe menu!

Korzenne muffinki z konfiturą pomarańczową

Składniki na ok. 24 sztuki

  • 520 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 220 ml mleka
  • 150 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
  • 3 - 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 180 g cukru
  • 2 łyżka proszku do pieczenia
  • 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz
  • kandyzowana skorka pomarańczowa

Sposób przygotowana:

Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki - jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników.

Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową.
Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić.

Muffinki można serwować bez dodatków, ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.
 

Redakcja poleca

REKLAMA