Jajko po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce, to bardzo ciekawie wyglądająca wersja jajka na miękko, często serwowane na wykwintne śniadanie.
Jest to jajko gotowane bez skorupki w wodzie, do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne. Do wody dodaje się ocet, masło lub inne przyprawy.
Sposób przyrządzenia jajka w koszulce wcale nie jest taki trudny, jakby mogło się wydawać. Wystarczy odrobina wprawy.
Jajka w koszulce
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 l wody
- łyżka octu
Sposób przygotowania:
Do garnka z woda dodać ocet, zagotować. Gdy woda będzie wrzała jajko wbić do małej miseczki i z niskiej odległości wlać jajko do wody. Gotować ok 2 – 3 minut aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Gotowe jajko wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Dopełnieniem jajka po benedyktyńsku jest grzanka z serem i szynką oraz sos holenderski na bazie masła i żółtek.
Sos holenderski
Składniki:
- 4 żółtka
- 200 g klarowanego masła
- 3 łyżki wody
- łyżka octu
- łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnuszku, Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę. Do miski wrzucamy żółtka, wodę, ocet sok z cytryny, sól, pieprz i ubijamy na parze. Gdy żółtka będą przypominać krem, wlewamy do nich cienkim strumieniem masło. Sos powinien być gęsty, o konsystencji majonezu.
Jajko po benedyktyńsku
Chleb tostowy opiekamy w tosterze. Na toście układamy szynkę, ser, jajko w koszulce i polewamy holenderskim sosem.