Gdy mróź za oknem najłatwiej rozgrzać się pijąc coś gorącego. Ale jeżeli macie ochotę na coś więcej niż herbata z cytrynką, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.
Jeżeli chcemy szybko rozgrzać organizm wybierzmy napoje z przyprawami korzennymi, ziołami lub rumem. Najczęściej używanymi przyprawami są imbir, goździki, kardanom, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, szafran i kminek. Połączenie tych składników z różnego typu napojami mogą nie tylko rozgrzać, poprawić nasze samopoczucie, ale jednocześnie zaspokoić najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Zobaczcie przepisy na mocno rozgrzewające herbaty z imbirem i rumem, gorącą czekoladę z chilli, grzane piwo i wino oraz grog, czyli to co nie tylko marynarze uwielbiają najbardziej.
Czekolada z chilli
Nic nas tak mocno nie rozgrzeje jak gorąca czekolada z odrobiną papryczki chili. Aromatyczna, gęsta czekolada ze szczyptą pikantnej przyprawy jest idealnym napojem na mroźne zimowe wieczory.
Składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki
- papryka chilli
- cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietankę, połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia czekolady, przyprawiamy chili i cynamonem do smaku.
Grzaniec
Grzaniec już od czasów średniowiecznych podtrzymywał ludzi na zdrowiu w mroźne dni. Połączenie wina lub piwa z miodem, żółtkiem, cynamonem, goździkami czy gałką muszkatołową nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest także skuteczne w walce z przeziębieniami. Poza tym doskonale poprawia nasz nastrój.
Grzane wino
Składniki:
- 0,5 litra czerwonego wina
- 1 laska cynamonu
- 1 nieduża pomarańcza
- kilka goździków
- miód do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki wraz ze skórką. Wino wlać do rondelka, dodać pomarańczę, laskę cynamonu i goździki. Dosłodzić do smaku miodem. Podgrzewać, aż wino będzie bardzo gorące, nie może jednak wrzeć. Przecedzić.
Grzane piwo
Składniki:
- 1 litr piwa
- 1 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczki cynamonu
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Piwo z cynamonem i goździkami doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Utrzeć żółtka z cukrem, piwo wlewać małym strumieniem do żółtek ciągle ucierając. Podgrzewać mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia.
Grog
Podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach, dziś może rozgrzewać nas w zimne wieczory. Grog to nic innego jak rum (bądź inny silny trunek) rozcieńczony wodą. Dla poprawy walorów smakowych zawierać może sok z cytrusów, cynamon, cukier.
Składniki:
- 150 ml rumu
- 600 ml wody
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 goździki
- kawałek cynamonu
Sposób przygotowania:
Wodę zgotować z goździkami, cynamonem i cukrem. Następnie połączyć wszystko z rumem i sokiem cytrynowym
Herbata z imbirem
Herbatka imbirowa jest cudownym lekiem na złe samopoczucie związane z przeziębieniem. Imbir bowiem niszczy wirusy (szczególnie pomocny przy bólach gardła) i posiada działanie rozgrzewające.
Jak przygotować herbatkę imbirową? Kawałek świeżego imbiru obrać, zetrzeć na tarce, dodać kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Wszytsko zalać wodą (ok 1/2 litra) i gotować pod przykryciem 15 minut. Przecedzić i podawać gorące.
Herbata z rumem
Potocznie nazywana herbatką z prądem, ponieważ rum potrafi rozgrzać największego zmarzlucha. A poza tym działa kojąco, poprawia krążenie i poprawia nasz nastrój.
Składniki:
- 2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty
- 3 łyżeczki cukru
- 100 ml rumu
Sposób przygotowania:
Zagotować dwie szklanki wody i zalać nią herbatę. Parzyć przez 5 minut pod przykryciem, przecedzić. Na koniec dodać rum, cukier i dokładnie wymieszać.