Czym przyprawiać mięso?

Dobór odpowiednich przypraw decyduje o smaku i aromatu potrawy. Większość z nas, zapewne z braku wiedzy, ogranicza się jedynie do soli i pieprzu, a to wielka szkoda, bowiem gama przypraw i mieszanek przyprawowych jest bardzo szeroka.
/ 19.08.2013 06:44

Dobór odpowiednich przypraw decyduje o smaku i aromatu potrawy. Większość z nas, zapewne z braku wiedzy, ogranicza się jedynie do soli i pieprzu, a to wielka szkoda, bowiem gama przypraw i mieszanek przyprawowych jest bardzo szeroka.

Poniżej podpowiadamy wam, jakie przyprawy możecie dodatkowo użyć, aby wzbogacić smak mięsnych dań.

Czym przyprawiać mięso?

Wieprzowina

  • mięso gotowane - cebula, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
  • mięso duszone - cebula, czosnek, majeranek, tymianek, pieprz
  • mięso pieczone - cebula, czosnek, majeranek, estragon, pieprz, papryka
  • mięso smażone - cebula, czosnek, pieprz, papryka, estragon

Wołowina

  • mięso gotowane - liść laurowy, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
  • mięso duszone - kminek, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
  • mięso pieczone - cebula, czosnek, tymianek
  • mięso smażone - cebula, czosnek, papryka, pieprz

Cielęcina

  • mięso gotowane - koperek, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
  • mięso pieczone - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie

Drób

  • mięso gotowane - koperek, pietruszka, liść laurowy, lubczyk, pieprz, ziele angielskie
  • mięso duszone - czosnek, estragon, majeranek, rozmaryn, pieprz,
  • mięso pieczone - czosnek, estragon, majeranek, papryka, pieprz,
  • mięso smażone - czosnek, pieprz, papryka, majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA