Dobór odpowiednich przypraw decyduje o smaku i aromatu potrawy. Większość z nas, zapewne z braku wiedzy, ogranicza się jedynie do soli i pieprzu, a to wielka szkoda, bowiem gama przypraw i mieszanek przyprawowych jest bardzo szeroka.
Poniżej podpowiadamy wam, jakie przyprawy możecie dodatkowo użyć, aby wzbogacić smak mięsnych dań.
Wieprzowina
- mięso gotowane - cebula, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
- mięso duszone - cebula, czosnek, majeranek, tymianek, pieprz
- mięso pieczone - cebula, czosnek, majeranek, estragon, pieprz, papryka
- mięso smażone - cebula, czosnek, pieprz, papryka, estragon
Wołowina
- mięso gotowane - liść laurowy, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
- mięso duszone - kminek, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
- mięso pieczone - cebula, czosnek, tymianek
- mięso smażone - cebula, czosnek, papryka, pieprz
Cielęcina
- mięso gotowane - koperek, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
- mięso pieczone - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
Drób
- mięso gotowane - koperek, pietruszka, liść laurowy, lubczyk, pieprz, ziele angielskie
- mięso duszone - czosnek, estragon, majeranek, rozmaryn, pieprz,
- mięso pieczone - czosnek, estragon, majeranek, papryka, pieprz,
- mięso smażone - czosnek, pieprz, papryka, majeranek