Zimny drink na bazie arbuza w sam raz na gorące letnie popołudnia. Ma gęstą konsystencję, intensywny kolor, smak i zapach.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować arbuza, poziomek i odrobiny wódki, a także zapas cierpliwości na cztery godziny – bo tyle czasu wymaga proces jego chłodzenia. Zapewniam jednak, że warto poczekać, aby móc delektować się tym rześkim, wakacyjnym drinkiem.
Składniki:
- 800 g miąższu z arbuza,
- 80 g świeżych poziomek lub poziomek z syropu,
- sok z jednej cytryny,
- kieliszek wódki,
- 180 g cukru
Wykonanie:
Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży sok z cytryny, a następnie zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
Przelejcie wszystko do plastikowego pojemnika z pokrywką, który następnie włóżcie do zamrażalnika i zostawcie w nim przez około półtora godziny. Po tym czasie, wówczas, gdy masa zacznie się powoli zamrażać należy co godzinę mieszać ją. Cały proces mrożenia i mieszania powinien trwać około czterech godzin.
Jeśli nie chcecie mieszać masy co godzinę równie dobrze możecie pozostawić ją na ten czas bez zaglądania do niej i po upływie czterech godzin, na moment przed spożyciem jeszcze raz zmiksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek lodu.
Smacznego!