Chcesz zaskoczyć swojego partnera nietuzinkowym smakiem? A może zastanawiasz się, jaki prezent podarować na rocznicę, urodziny, walentynki? Romantyczna kolacja będzie doskonałym pomysłem.
Zobacz: Kolacja dla chłopaka - dania z sercem!
A na śniadanie do łóżka: Serce z parówki - instrukcja!
Kolacja na walentynki
Przygotowując romantyczną kolację musimy pamiętać, aby dania kusiły wzrokiem, zapachem i oczywiście smakiem. Należy zadbać o najmniejszy detal. Odpowiedni nastrój, pięknie nakryty stół, świece, nastrojowa muzyka, dobre wino i pyszne jedzenie. Tak własnoręcznie przygotowany wieczór z pewnością zakończy się wyjątkowo.
A jeżeli zastanawiacie się co ugotować, mamy dla was 4 pyszne podpowiedzi!
1) Wyborny kurczak z serem cheddar i szynką parmeńską
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 8 plasterków sera cheddar
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- por
- 400 g miniaturowych marchewek
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem. Ser pokroić na cienkie plasterki, włożyć je do środka piersi, zamknąć. Każdą pierś zawinąć w plaster szynki i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Por dokładnie umyć i pokroić na plastry. Do naczynia żaroodpornego na dno ułożyć pomidory, następnie, por i marchewki Całość polać oliwą z oliwek i oprószyć solą. Na warzywach położyć piersi z kurczaka i posypac plastrami czarnych oliwek. Piec w piekarniku w 220 stopniach przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia można ustawić piekarnik na tryb grillowania.
Danie podawać z pieczonymi ziemniakami.
2) Wykwintny łosoś z suszonymi pomidorami
Składniki:
- duży filet łososia
- suszone pomidory
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Z fileta delikatnie zdjąć skórę. Pokroić go na ok. 5 cm kawałki. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, polać delikatnie oliwą z oliwek. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
Na każdym kawałku ryby ułożyć suszone pomidory, zawinąć w folię aluminiową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 min. Po tym czasie zdjąć folię i podwyższyć temperaturę do 200°, piec przez ok. 10 min.
Do łososia podać mix sałat z oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkowe grzanki z bagietki.
3) Krewetkowe tagliatelle
Składniki:
- opakowanie mrożonych krewetek
- makaron tagliatelle
- mała śmietana 18 %
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Mrożone krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, posypujemy solą i pieprzem. dodajemy śmietanę, a na końcu natkę pietruszki. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem tagliatelle i jeszcze przez chwilę podsmażamy na oliwie z oliwek.
4) Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- szklanka suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju
- 250 ml śmietanki
- 200 ml czerwonego wina
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki przełożyć do rondla, oprószyć solą i pieprzem. Podlać czerwonym winem i gotować na małym ogniu. Gdy będą miękkie dodać śmietanę i ponownie zagotować. Doprawić sola i pieprzem.
Umytą polędwiczkę pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster rozbić lekko dłonią. Posypać solą i pieprzem obu stron. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim polędwiczki na średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony. Gorące polędwiczki podawać polane sosem z zieloną sałatą i ziemniaczanym pure.
Zobacz też: Kolacja dla dwojga - przepisy