Tort - gwiazda wieczoru

Tort weselny to coś znacznie więcej, niż tylko deser wieńczący weselny poczęstunek. To bardzo stara tradycja, które nie może zabraknąć na każdym przyjęciu weselnym. Tort weselny nie stanowi zwykłego deseru, ale specjalny gwóźdź programu...
/ 30.04.2006 20:52

Tort weselny to coś znacznie więcej, niż tylko deser wieńczący weselny poczęstunek. To bardzo stara tradycja, które nie może zabraknąć na każdym przyjęciu weselnym.

Tort weselny nie stanowi zwykłego deseru, ale specjalny gwóźdź programu, na który wszyscy goście czekają z utęsknieniem Podstawą każdego tortu weselnego jest zasada, że musi on smakować równie wybornie, jak wyglądać. Tort weselny można zamówić w profesjonalnych cukierniach, restauracjach, lub u poleconej indywidualnej osoby. Zamawiając tort można korzystać z proponowanych przez cukiernika kształtów i smaków lub skomponować go według własnego pomysłu. Natomiast jeżeli zamawicie tort u polecanej osoby, kierujecie się niestety tylko zaufaniem.

Tradycyjny tort weselny jest piętrowy, zazwyczaj składa się z trzech, lub czterech pięter. Kształtem przypominają koło, kwadrat lub prostokąt. Dla bardziej wymagających cukiernie pieką torty w kształcie serca, książki, samochodu, a nawet pary młodej. Wszystko zależy od życzenia klienta i ich wyobraźni. Mając zdolnego cikernika i fantazję można zaskoczyć gosci wyrafinowanym tortem.

Jako dekoracje tortu weselnego służą figurki państwa młodych, słoniki, gołąbki, obrączki, kwiaty, zarówno z surowców jadalnych (cukru, marcepanu), jak i niejadalnych (np. plastikowe). Bardzo popularne są też race tortowe (fajerwerki).

Wśród najpopularniejszych smaków znajdują się śmietanowe z owocami, czekoladowe i orzechowe. W sezonie letnim, gdy wszelkiego rodzaju owoców jest pod dostatkiem, warto wybierać torty lekkie, owoocwe. Natomiast jesienią, czy zimą wybiera się raczej torty o bardziej intensywnym, głębokim smaku. Ważne jest również, aby tort nie był zbyt słodki. Jeśli w ślubnym menu znajdują się potrawy ciężkie i tłuste, tort powinien być lekki np. owocowy. Jeśli natomiast podawane potrawy będę lekkie, wtedy tort może być ciężki i o intensywnym smaku (kawowy, orzechowy, czekoladowy).

Ceny tortów weselnych zależą przede wszystkim od wielkości i rodzaju. Cena wzrasta przy zamówieniach nie typowych. Niemniej jednak koszt tortu weselnego, to nie lada wydatek. Tort weselny należy zamówić przynajmniej na tydzień przed uroczystością ślubną, ale jeśli ma być on nietypowy, to do cukierni należy zgłosić się nawet miesiąc wcześniej. Należy dokładnie powiedzieć o swoich wymaganich, aby potem nie było zbędnego rozczarowania.

Redakcja poleca

REKLAMA