Torty, ciasta i ciasteczka

Przyjęło się podawać słodkości na koniec przyjęcia, jak również częstować nimi przy kawie i herbacie. Z uwagi na zawartość cukru, torty, ciasta i ciasteczka poprawiają nam nastrój i wprawiają w dobry humor.

O ile uboższe byłoby nasze życie, gdyby nie mniej lub bardziej regularne konsumowanie słodkości. Jak zatem je podawać, by były przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka?

Polecamy: Dekorowanie potraw

Tort

Torty są specjalnym rodzajem ciasta podawanym dla uczczenia ważnej okazji. Uświetniają imieniny, urodziny, przyjęcia weselne i rocznicowe. Jeśli w tort wetknięte są zapalone świeczki oznaczające wiek jubilata – choć wcale ich liczba nie musi odpowiadać ilości minionych lat, należy je zgasić, najlepiej jednym dmuchnięciem, a następnie wyjąć przed podzieleniem tortu dla gości. Krojenie tortu jest ważnym momentem przyjęcia, zaszczyt ten przypada gospodyni lub osobie, na której cześć zorganizowano przyjęcie. Kawałki odkrojonego tortu za pomocą łopatki należy kłaść na kolejnych talerzykach. By kremy nie przywierały do noża, należy każdorazowo, przed ukrojeniem kawałka tortu zanurzyć nóź w gorącej wodzie. Tort należy jeść za pomocą widelczyka, a ozdoby lukrowe pozostawić na talerzyku.

Doda, Duda i ...? Zobacz najlepsze memy! Ostrzegamy - duża dawka śmiechu!

Czytaj także: Nakrycie stołu

Ciasta

Pokrojone kawałki ciast najlepiej prezentują się na okrągłych talerzach lub zdobionych półmiskach. Nakładać je należy za pomocą łopatki, a jeść podobnie jak tort – widelczykiem. W sosjerkach podaje się sosy do ciast.

Ciasteczka

Gospodyni podaje ciasteczka na paterach. Goście biorą je za pomocą szczypczyków. Ciastka kruche, herbatniki, ciastka z ziaren jemy trzymając je w ręku. Ciastka nadziewane należy jeść za pomocą widelczyka.

Ciasta, ciasteczka i torty choć mają wielu amatorów i czasem szybko znikają ze stołu nie mogą stać się przyczyną walki. Należy brać kawałek ciasta znajdujący się najbliżej twojego nakrycia. Bierz każdy kawałek pojedynczo, zjedz go i dopiero sięgnij po następny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)