Jak wspomagać odporność dziecka dietą?
Minimum trzy razy dziennie serwuj dziecku warzywa
Brokuły, marchew, pomidory, fasola, kalafior i natka pietruszki zawierają m.in. witaminę C, która zapewnia prawidłowy przebieg procesu pochłaniania drobnoustrojów, witaminę E zwiększającą aktywność układu immunologicznego i kwas foliowy wspomagający tworzenie białych krwinek.Stosuj zdrowe dodatki
Do surówek dolewaj oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego. Tłuszcze te zawierają kwasy omega-3, a także ułatwiają przyswojenie witamin A, D, E i K. Dorzucaj też posiekaną cebulkę i czosnek. Cebula zawiera kwercetynę, która zapobiega przeziębieniom, a czosnek zwalcza mikroby.Warzywa podawaj na surowo albo gotowane na parze
Wówczas tracą o wiele mniej wartości odżywczych, niż podczas duszenia czy smażenia.Do diety włącz owoce
Najlepiej zawierające dużo witaminy C pomarańcze, czarne porzeczki i cytryny oraz przeciwwirusowe owoce czarnego bzu.Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj:
Jak wzmocnić odporność dziecka?
Co zrobić, by przedszkolak nie chorował?
Jak znaleźć dobrego homeopatę dla dziecka?
Autorka jest dziennikarką "Poradnika Domowego".
Co zrobić, by przedszkolak nie chorował?
Jak znaleźć dobrego homeopatę dla dziecka?