Odporność dziecka – jak ją wspomagać dietą

Dieta na odporność u dziecka fot. Fotolia
Sprawdź, co podawać malcowi do jedzenia, by zmobilizować jego organizm do walki z zarazkami.
/ 03.04.2015 05:06
Dieta na odporność u dziecka fot. Fotolia
Dziecko co dzień styka się z miliardami bakterii i wirusów. Niektóre z nich są niegroźne, inne mogą powodować np. przeziębienie. Nim układ immunologiczny dojrzeje do tego, by skutecznie bronić się przed infekcjami, minie kilka lat. Do tego czasu, a także później – by ułatwić pracę siłom obronnym – warto wspierać smyka dietą obfitującą w substancje immunostymulujące. To ważne szczególnie wiosną, gdy organizm jest osłabiony.

Jak wspomagać odporność dziecka dietą?

Minimum trzy razy dziennie serwuj dziecku warzywa

Brokuły, marchew, pomidory, fasola, kalafior i natka pietruszki zawierają m.in. witaminę C, która zapewnia prawidłowy przebieg procesu pochłaniania drobnoustrojów, witaminę E zwiększającą aktywność układu immunologicznego i kwas foliowy wspomagający tworzenie białych krwinek.

Stosuj zdrowe dodatki

Do surówek dolewaj oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego. Tłuszcze te zawierają kwasy omega-3, a także ułatwiają przyswojenie witamin A, D, E i K. Dorzucaj też posiekaną cebulkę i czosnek. Cebula zawiera kwercetynę, która zapobiega przeziębieniom, a czosnek zwalcza mikroby.

Warzywa podawaj na surowo albo gotowane na parze

Wówczas tracą o wiele mniej wartości odżywczych, niż podczas duszenia czy smażenia.

Do diety włącz owoce

Najlepiej zawierające dużo witaminy C pomarańcze, czarne porzeczki i cytryny oraz przeciwwirusowe owoce czarnego bzu.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj:

Autorka jest dziennikarką "Poradnika Domowego".

Redakcja poleca

REKLAMA