1. Ciepły rosołek
Maluszek przemarzł? Aby nie skończyło się to katarem, podaj mu ciepłą zupę, a najlepiej rosół. Taki z kury nie tylko doskonale rozgrzeje, ale także rozprawi się z paskudnymi wirusami i bakteriami. Świetnie też wspomaga leczenie różnych infekcji, oczyszcza organizm i łagodzi ból gardła.2. Kaszka z owocami
Możesz podać gotową kaszkę, np. wielozbożową, mannę. Możesz też przygotować dla smyka kaszę jaglaną z owocami i bakaliami. Od twojej pomysłowości zależy, co się w niej znajdzie. Kasza jest bogata w fosfor, żelazo i witaminę A. Ma też sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli dodasz do niej świeże lub suszone owoce, mleko i orzechy – stanie się prawdziwą bombą witaminowo-energetyczną.3. Pieczona rybka
Koniecznie pamiętaj o tym, by 2 razy w tygodniu podawać smykowi ryby. Zwłaszcza tłuste – morskie, np. halibuta, łososia, dorsza. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wzroku. Chronią też drogi oddechowe przed infekcjami. Najwięcej wartości odżywczych ma ryba w kawałkach upieczona w folii.4. Aromatyczny gulasz
Ale taki prawdziwy – wołowy z papryką. Jest w nim żelazo – składnik hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek, zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie. Gdy brakuje go w organizmie, dziecko jest osłabione i częściej choruje. Dodatek papryki zapewni odpowiednią dawkę witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza.5. Sałatka owocowa
Soczyste pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, kiwi - zawierają mnóstwo witaminy C i rutyny. To ona uszczelnia naczynia krwionośne i chroni przed przenikaniem wirusów do krwioobiegu.
napisane na podstawie tekstu autorstwa Anny Biegańskiej zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek