Wegetarianka w ciąży

Wbrew powszechnie panującej opinii, dieta wegetariańska w ciąży nie musi niekorzystnie wpływać na rozwój płodu i zdrowie przyszłej matki. Wystarczy, że w jadłospisie znajdą się wszystkie niezbędne składniki, a dieta zostanie skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem.

Wegetarianka w ciąży

Układamy dietę

Nie ulega wątpliwości, że dieta każdej ciężarnej powinna być odpowiednio zbilansowana, tak aby dostarczała wszystkich składników w ilościach niezbędnych dla rozwijającego się płodu i przyszłej matki. Kobietom stosującym dietę wegetariańską trudniej jest ustalić sobie odpowiedni jadłospis, jednak nie jest to niemożliwe. Aby być pewną, że w diecie nie zabraknie potrzebnych składników, skorzystaj z pomocy lekarza lub dietetyka. Możesz przedstawić im skonstruowany przez siebie plan żywienia lub poprosić ich o pomoc w jego opracowaniu.

Polecamy: Siatki centylowe dziecka do 5. roku życia

Kontroluj swój stan zdrowia z lekarzem

Wegetarianki są bardziej narażone na anemię i niedobory różnych składników odżywczych i witamin. Aby upewnić się, że Tobie i Twojemu dziecku nie brakuje potrzebnych składników pokarmowych, często rób badania krwi. O skierowanie możesz poprosić lekarza ginekologa. Jeśli tylko okaże się, że nie dostarczasz organizmowi niezbędnych substancji, będziesz musiała zmodyfikować jadłospis pod okiem dietetyka. Dietę można również wzbogacić suplementami z apteki, których przyjmowanie skonsultuje się wcześniej z lekarzem.

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!

Polecamy: Niedokrwistość w czasie ciąży - jak sobie z nią radzić?

U kobiet stosujących dietę wegetariańską często dochodzi do niedoborów rożnych składników:

  • Żelazo – jego niedobór jest najczęstszą przyczyną anemii. U wegetarianek ryzyko niedokrwistości jest dość wysokie, gdyż w produktach roślinnych nie występuje tzw. żelazo hemowe, najlepiej przyswajalne przez organizm. Aby przyswoić wystarczające ilości żelaza niehemowego, należy spożyć go odpowiednio więcej. Żelazo występuje m.in. w natce pietruszki, szpinaku, soi, czerwonej fasoli, suszonych owocach, ziarnach zbóż i orzechach.
  • Kwas foliowy – jego niedobór jest szczególnie niebezpieczny w czasie ciąży, gdyż zwiększa ryzyko powstania wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Znajduje się on w roślinach strączkowych, szpinaku, orzechach, brokułach, natce pietruszki i brukselce.
  • Witamina B12 – jej niedobór może stać się przyczyną niedokrwistości, zwiększa również ryzyko powstania u płodu wad cewy nerwowej. U kobiet stosujących dietę wegetariańską, jest on szczególnym problemem, gdyż witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych. Jej niedobory można pokryć spożywając jaja i mleko. Najlepiej poprosić również lekarza o preparat zawierający tę witaminę.

Polecamy: Poród w domu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)