Przygotowanie 30 min * gotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 215 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag młodej marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 4 łyżki ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa
- świeża mięta
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
1. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, przesmaż na maśle razem z marchewką.
2. Warzywa przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj sól, cukier i ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 25 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).
3. Całość zmiksuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj.
4. Zupę przypraw solą, pieprzem, cukrem i odrobiną startej gałki. Zabiel śmietaną.
5. Przed podaniem posyp posiekaną miętą. Podawaj z minigrzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa marchewkowa ze świeżą miętą
Pyszna, wiosenna i lekka