Zupa botwinkowa zabielana - przepis składniki i przygotowanie

Z jajkami i ziemniakami!
Weronika Kwaśniak / 18.05.2015 05:34
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa botwinkowa zabielana - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 190 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Zupa botwinkowa nie gości zbyt często na naszych stołach. Niesłusznie! Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną!

Pikantna zupa z soczewicy - przepis

  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • mała cebula
  • pęczek botwinki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę botwinkową zabielaną!

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół.
  3. Warzywa zalej 1,5 l wody, zagotuj.
  4. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut.
  5. Botwinkę oczyść, posiekaj buraczki i liście.
  6. Wrzuć do wywaru, całość gotuj około 5 minut.
  7. Dodaj przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty.
  8. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj.
  10. Podawaj z pokrojonym jajkiem. 

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"


Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA