Zupa botwinkowa zabielana

Z jajkami i ziemniakami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa botwinkowa zabielana
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 190 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • mała cebula
  • pęczek botwinki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę botwinkową zabielaną!

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół.
  3. Warzywa zalej 1,5 l wody, zagotuj.
  4. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut.
  5. Botwinkę oczyść, posiekaj buraczki i liście.
  6. Wrzuć do wywaru, całość gotuj około 5 minut.
  7. Dodaj przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty.
  8. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj.
  10. Podawaj z pokrojonym jajkiem. 
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Patrycja/5 miesięcy temu
Świetny przepis ! Dopiero wkraczam w świat kulinarny, ale zupa wyszła znakomita ! Polecam :D